Yiyeceklerin Genlerimize Olan Etkileri

Genlerimize Gıdaların Etkisi

DNA karmaşık bir yapıdır ve herkesin geni bir diğer kişiden farklıdır. Yediğimiz yiyecekler ise genlerimize doğrudan etki eder. Peki bu etkiler nelerdir ve en çok hangi besinler genlerimizi destekleyip hastalıklardan korur ?

DNA yapımızı tükettiğimiz yiyecekler ile sağlıklı bir şekilde korumak hem uzun yaşamanın hem de birçok hastalığı önlemenin anahtarı olabilir.

Epigenetik Nedir ve Sağlığa Olan Etkileri Nelerdir?

Epigenetik kelimesinin anlamı “genetik dizideki değişiklikler ”demektir. Evrimin harikalarından biri, her insanın çok benzer, ancak benzersiz olmasıdır. Benzersiz olmamızın nedeni, milyarlarca muhtemel spermden biri ve belki de birkaç bin yumurtadan birinin bir araya gelmesidir. Bu nedenle, herhangi bir kişinin genetik planı, neredeyse sonsuz bir konfigürasyonda eşleşebilecek benzersiz bir anne ve baba genleri karmasıdır.

DNA yapımızı tükettiğimiz yiyecekler ile sağlıklı bir şekilde korumak hem uzun yaşamanın hem de birçok hastalığı önlemenin anahtarı olabilir.

Epigenetik süreçler birçok fonksiyon için doğaldır ve esastır ancak yanlış bir şekilde ortaya çıkarlarsa önemli olumsuz sağlık problemleri de yaratması mümkündür. Çok çeşitli hastalıklar, davranışlar ve diğer sağlık göstergeleri, hemen hemen her tür kanser türlerine ek olarak bilişsel, solunum, kardiyovasküler, üreme ve otoimmün fonksiyon bozukluğu gibi hastalıklar epigenetik mekanizmalarla bağlantılıdır. Peki, Hastalık riskini artırabilecek epigenetik değişiklik potansiyelini azaltmak için neler yapılabilir? Bu işe öncelikle genlerimizi en iyi besleyecek sağlıklı beslenme planı oluşturarak başlayabiliriz. Aşağıda yazıda genlerimizi en çok destekleyen besinler ile alakalı bilgileri ve vücudumuzun bu gıdalara nasıl tepki verdiğini bulabilirsiniz.

Gen Destekleyici Katkılar Nelerdir? Vücudumuz Bunlara Nasıl Tepki Verir?

Bazı takviyeler ve besinler detoksifikasyon kapasitemizi artırabilir. Toksinleri etkili bir şekilde temizlemek için bağırsakların iyi çalışması gerekir. Bağırsakların etkin çalışması için mümkün olabildiğince lifli gıdalar tüketilmelidir. Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ürünler ile lif açısından zengin keten tohumu, kinoa, yeşil sebzeler tüketilmelidir.

Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ürünler ile lif açısından zengin keten tohumu, kinoa, yeşil sebzeler tüketilmelidir.

DNA’nızın epigenetik olarak değişebilmesinin ana yollarından biri, metilasyon adı verilen bir işlemdir. Metilasyon vücuda zarar verecek her türlü zararlı şeyin çeşitli yollarla vücuttan dışarı atılmasıdır. Bazı insanlar iyi şekilde metilasyon yapmazlar ve metillenmiş vitaminler, özellikle de B vitaminleri alarak bu işlemi gerçekleştirirler. Ayrıca terleme yoluyla vücuttaki toksinleri atmak sağlık açısından son derece faydalıdır. Eğer vücuttaki ter bezleri yeterince aktif değilse bol su içmek lazımdır.

C Vitamini İçeren Yiyecekler Hücreleri Besler

Aynı zamanda C vitamini içeren gıdalar ve katkılarda DNA zinciri için önem taşıcı vitamini hücrelerin beslenmesini sağlar ve hücrelerin onarılmasına yardımcı olur. Bunun yanında iyi bir multimineral takviyesi hücrelerin en iyi şekilde çalışmasını sağlar. Sıvı multimineraller emilimi kolay olduğundan tercih edilebilir.

C vitamini içeren gıdalar ve katkılarda DNA zinciri için önem taşıcı vitamini hücrelerin beslenmesini sağlar ve hücrelerin onarılmasına yardımcı olur.

Sağlıklı Gıdalarla ilgili Yazımıza Bakmak İsterseniz TIKLAYINIZ

Glutatyon, endojen olarak üretilen en güçlü antioksidandır ve özellikle akciğer onarımı için güçlüdür. Glutatyon sağlıklı kalmayı kanser dahil olmak üzere birçok hastalıktan korunmayı sağlar ve en önemli gen destekleyici katkılar arasında yer alır. Normalde vücut yapısal olarak kendi kendine glutatyon üretir fakat dışardaki birçok negatif ajanlar özellikle 20 yaşından sonra bu üretimi durdurabilir. En çok glutatyon bulunan besinler sarımsak soğan, brokoli, su teresi, lahana, karnabahar, şalgam gibi besinlerdir.

Uzun yaşamın sırrı diye bilinen birçok formülün kaynağında DNA zincirinin sağlıklı olması yatmaktadır.

Uzun Yaşamın Sırrı Var mı ?

Uzun yaşamın sırrı diye bilinen birçok formülün kaynağında DNA zincirinin sağlıklı olması yatmaktadır. Bu sebeple yediklerimiz ve yaptığımız sağlıklı aktiviteler gen korumada birincil faktörler arasında yer alır.

Yoruma kapalı.