Yemeklik Yağlar Hakkında Bilmeniz Gerekenler Nelerdir?

Yemeklik Yağlar Hakkında Bilmeniz Gerekenler Nelerdir?

Herhangi bir süpermarketin yemeklik yağlar bölümüne girmişsinizdir. Yüzlerce farklı seçenek olan bu bölümlerde, hangi yağı kullanacağınızı ve hangi yağın sizin ve aileniz için en sağlıklı olduğuna karar vermeniz biraz zordur. Bugün, sağlıklı pişirme atmosferinde tartışılan en popüler “sağlıklı” yağlardan üçünü anlatacağız. Bunlar zeytinyağı, avokado yağı ve hindistan cevizi yağıdır.

yağ asitlerinin vücudumuza girdikten sonraki süreçte nasıl zarar verdiği herkesçe bilinmektedir. çoklu doymamış yağ , bitkisel sıvı, tereyağı, ayçiçek yağı kullanımı dikkat edilmesi gereken hususlardandır. yağ asitlerinden özellikle çoklu doymamış yağ asitlerini çok iyi tanımak gereklidir. yağ asidi bakımından fakir ve en doğal yemeklik yağlar ile beslenme alışkanlıklarını düzenlemek gereklidir.

Yemeklik Yağlar Hakkında Bilmeniz Gerekenler Nelerdir?

1.Yemeklik Yağlar – Zeytinyağı

Yerel süpermarketteki yemeklik yağlar bölümünün en az yarısının zeytinyağından oluşmasından dolayı kendinizi şanslı hissedebilirsiniz. Zeytinyağı binlerce yıldır vardır. Fakat modern kültürde, 1990’ların sonunda ve 2000’lerin başında bir diyetisyenin zeytinyağının sağlığa yararlarını konu alan bir dizi çalışma yayınlandıktan sonra pişirme dünyasının sevgilisi olmuştur.

YouTube video

 

  • Tadı nasıl?  Zeytinyağının rengi ne kadar koyu olursa, tadı o kadar belirgin olur. Genellikle zeytinyağının içinde alabileceğiniz zeytin gibi bir tadı yoktur. yüksek kaliteli zeytinyağı hafif tuzlu su lezzetine sahip olabilir. Daha hafif zeytinyağları genellikle lezzet bakımından tamamen tarafsızdır.
  • Nelere Faydalıdır? Zeytinyağı, antioksidan profili nedeniyle uzun süre kullanımda daha sağlıklı bir yemek yağı olarak kabul edilir. Zeytinyağı ayrıca, diyetinizde doymuş yağların veya trans yağların yerini almaları durumunda mükemmel bir seçim olan doymamış yağ kaynağıdır. Ayrıca fiyat ve kullanış bakımından çok uygundur.
  • Tavsiye Edilen Kullanımı Nedir? Saf sızma zeytinyağının lezzeti, salata sosları gibi pişmemiş uygulamalarda mükemmeldir.

2.Yemeklik Yağlar – Avokado Yağı

Yemeklik Yağlar Hakkında Bilmeniz Gerekenler Nelerdir?

Sadece bir yıl önce, avokado yağı bulmak için bir sağlık gıda mağazasına gitmeniz gerekecek, ancak şimdi, çoğu süpermarkette ve toptan kulüp mağazasında kapabilirsiniz. Avokado yağı, hafif tadı nedeniyle (aynı avokado gibi) her türlü pişirme ve pişirme için mükemmel bir seçenektir.

  • Tadı nasıl?  Hemen hemen hiçbir tadı yoktur diyebiliriz! Çok hafif hoş kokulu, yemeklik yağlar bölümünün bir parçasıdır.
  • Nelere Faydalıdır?  Çok yumuşak olduğu ve 500 ° ‘lik çok yüksek bir duman noktasına sahip olduğu için, mutfağın hemen hemen her yeri için mükemmel bir seçenektir. Pişmiş gıdalarınızda veya pizza kabuklarınızda deneyin! Zeytinyağı kullanımında olduğu gibi, avokado yağı da sağlığınız için iyi bir seçenektir. Çünkü tekli doymamış yağlar açısından zengindir.
  • Tavsiye Edilen Kullanımı Nedir? : Pişmiş ürünler, sote ve yumurtalar da dahil olmak üzere bir yemek yağına ihtiyaç duyduğunuzda mükemmeldir. Salata sosları veya diğer pişmemiş uygulamalar için kullanmayın, çünkü fazla tat ekleyemez.
  • 3.Yemeklik Yağlar -Hindistan Cevizi Yağı

Yemeklik Yağlar Hakkında Bilmeniz Gerekenler Nelerdir?

Hindistan cevizi yağını genel olarak insanlar nemlendirici, saç bakımı ve hatta dişlerini temizlemek için kullanır (diş bakımınızda önemli değişiklikler yapmadan önce diş hekiminizle konuşun). Burada ise hindistan cevizi yağının pişirme yönlerine odaklanacağız.

  • Tadı nasıl?  Hindistan cevizi yağına tatlı veya tatsız diyebiliriz. Yemeklik yağlar, Hindistan cevizi yağında olduğu gibi damak tadına göre değişkenlik gösterebilmektedir
  • Nelere Faydalıdır?  Hindistan cevizi seviyorsanız, yemeklere harika bir Hindistan cevizi aroması ekleyin! Bu konuyla ilgili açtığınız herhangi bir makalede, size kaşık dolusu Hindistan cevizi yağı yemenizi söyleyecektir. Sonrakini açtığınızda, bir daha asla hindistan cevizi yağı yemenizi söyleyecektir. Kimin doğru olduğunu kanıtlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyacımız var gibi gözüküyor. Hindistan cevizi yağı savunucuları, Alzheimer Hastalığı riskinizi azaltmaya, kalp hastalığı riskinizi azaltmaya ve hormonlarınızı dengelemeye yardımcı olabileceğini söylüyor. 
  • Tavsiye Edilen Kullanımı Nedir? Oda koşullarında katı bir halde olan Hindistan cevizi rahatlıkla eritip yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Hindistan cevizi yağı, yemek pişirmede ya da pişmesi gerekmeyen gıdalarda da hemen hemen her türlü yağ yerine kullanabilirsiniz.

 

Yemekler Yağlar İle Diyet Güveç Tarifi

Yemekler Yağlar İle Diyet Güveç Tarifi

 

Diyet programı uygularken menüye karar vermekte zorlananlar için yemeklik yağlar ile hazırlanmış çok lezzetli bir diyet güveç tarifi vereceğiz. Diyette olan insanlar genelde yedikleri yemeklerin hep aynı ve tatsız tuzsuz yiyecekler olmasından şikayet eder. Fakat bir zayıflama programı içerisindeyseniz illa tadını beğenmediğiniz, yerken keyif almadığınız besinler tüketmek zorunda değilsiniz.

Severek yerken size fazla kalori kazandırmayan yemeklerden bir tanesi de güveç yemeği basit sebze yemekleri arasında yer almaktadır. Türk mutfağındaki yemekleri sevenler bu yemeğe de karşı koyamayacaktır.

Yemekler Yağlar İle Diyet Güveç Tarifi

Yemeğin içerisine dana eti ya da tavuk eti eklemeniz hem daha az kalorili bir yemek olmasını sağlayacak hem de daha sağlıklı olacaktır. Ayrıca güvece özel toprak tencerede pişirmeniz yemeğinizin lezzetini oldukça artırmaktadır. Sizleri daha fazla bekletmeden diyet güveç tarifi için gerekli malzemeleri sıralayalım:

  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet orta boy patates
  • 2 adet orta boy patlıcan
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 adet kabak
  • 3 adet yeşil biber
  • 1 adet orta boy domates
  • Yaklaşık 100 gram tavuk eti
  • 1 bardak sıcak su
  • 1 diş sarımsak

Yemeklik Yağlar İle Diyet Güveç Tarifi

Yemekler Yağlar İle Diyet Güveç Tarifi

 

Zeytinyağı ve ince ince doğramış olduğunuz soğanları tencerenin içerisine koyup ara ara karıştırarak kavrulmasını sağlayın. Geri kalan tüm malzemelerimizin küp küp doğranması gerekmektedir. Sonrasında bütün malzemeleri derin bir kabın içerisine alarak iyice harmanlayın.

Karıştırdığınız malzemeleri toprak tencereye katın. Sıcak suya domates salçasını ilave ederek erimesini sağlayın. Salçanın erimesi tamamlandıktan sonra onu da tencereye ekleyebilirsiniz. Hazırlanan yemek fırında pişirilir.

 

 

 

Yoruma kapalı.