Sağlıklı Beslenme Önerileri ile Yaza Hazırlanın

Sağlıklı Beslenmenin Altın Kuralları

Sağlıklı beslenme alışkanlıklarını geliştirmek, birçok insanın düşündüğü gibi kafa karıştırıcı, uygulaması imkansız bir durum değildir. Temel adımlar, çoğunlukla organik, doğal bitkilerden elde edilen yiyecekleri, örneğin sebzeler, meyveler, kepekli tahıllar, baklagiller ve kuruyemişleri yemek ve yüksek oranda işlenmiş gıdaları sınırlamaktır.

Kuruyemiş

Hayvansal gıdalar yerseniz doğal beslenirsiniz, bazı süt ürünleri, balık, kümes hayvanları ve yağsız eti de diyet menünüze ekleyebilirsiniz. Çalışmalar, bu şekilde yemek yiyen kişilerin kalp hastalığı, diyabet ve muhtemelen kanser ve diğer kronik hastalıkların tehdidi altında olmayacağını gösteriyor. Biz de sizlere bu önemli nokta hakkında uzmanlarca derlediğimiz bazı püf noktalarını sunmak istedik. İşte sağlıklı diyet programı oluşturmak için öneriler!

1 – Çeşitli ve Sağlıklı Yiyecekler Tercih Edin

Sağlıklı Beslenme İpuçları

Sağlıklı beslenme önerileri listemizin ilk sırasında sağlıklı ve çok çeşitte gıdalar tercih etmek geliyor. Doğal ve vücudun tanıyıp kullanabileceği besinleri tercih edin. Her besinin bir yararı var, her meyve her tür sebze ve kuruyemiş, her türlü yenebilecek hayvan eti, deniz ürünleri başka başka yararlar içerir.

Bu yararların bir kısmı keşfedilmiş bir kısmı ise hala araştırılıyor. Ama siz, mümkün olduğunca menünüzü zenginleştirin ve bol bol çeşit çeşit besinleri tüketin. Sadece dengeli beslenmek için değil; sağlıklı kilo vermek için de bu önerilere özen gösterin. Her yemekte mutlaka bir kase sevdiğiniz yeşilliklerden oluşan salata ekleyin. Lif hazım için gerekli ve önemlidir değerli okurlar. 

2 – Yüksek Lifli Gıdalara Odaklanın!

Sağlıklı Beslenme İpuçları

Sağlıklı beslenme önerileri  listemizin ikinci sırasında lifli ürünler geliyor. Bir kase yoğurt, taze, kuru meyveler ve bal tüketenler sağlıklı bir vücuda sahip olur. Bu gıdalar özellikle sebzeler, meyveler, baklagiller ve kepekli tahıllar kalori ihtiyaçlarınıza bağlı olarak günde yaklaşık 20 ila 35 gram diyet lifi sağlar. Lif karbonhidratların emilimini yavaşlatır, böylece insülin ve kan şekeri üzerinde daha az etkiye sahiptir ve diğer bir çok yararı vardır. Tabağınızın dörtte üçünü, baklagiller ve tam tahıllarla doldurmaya çalışın diyoruz.

 3 – Çok Fazla Üründen Azar Azar Yeyin!

Sağlıklı Beslenme İpuçları

 2.000 Kcal günlük diyet için günlük sebze ve meyve almayı hedefleyin. Daha fazla kalori tüketirseniz, daha fazla yemek hedefleyin; daha az kalori tüketirseniz, daha az yiyebilirsiniz. Yeşil, turuncu, kırmızı, mavi mor ve sarı sebze ve meyvelerin lezzetinden istifade edin. Liflere ek olarak, bu gıdalardaki besinler ve fito-kimyasallar belirli kanser türlerine ve diğer hastalıklara karşı korunmaya yardımcı oluyor. Artık bunu bilmek zor bir iş değil. Lif bakımından zengin baklagilleri bularak, tüketin.

4 – Şekerli Yiyecekleri ve İçecekleri Atın Gitsin!

Sağlıklı Beslenme İpuçları

Sağlıklı beslenme önerileri arasında herkesin bildiği şekerli yiyecek ve içecekler de yer alıyor. Bu yapay besinler, sanki hayatımızın bir gerekliliği gibi, reklamlarla ve bilinçaltı sinyallerle hayatımızda büyük bir yer edinmeye çalışıyorlar. Ama işin aslı, üreticinin para kazanması… Fakat bunlar keyif verici olmalarına rağmen ne kadar sağlıklılar? Hiç… Bunlar arasında soda, şeker, beyaz ekmek, beyaz makarna ve birçok aperatif yiyecek ve unlu mamuller var ki, hem bağışıklık sistemimizi zayıflatıcı etkileri var, hem de çok lezzetli olduklarından bağımlılık yapıyorlar.

Çok şeker tüketenlerin, iltihap, şeker, kalp damar sistem hastalıklarına karşı ne kadar zayıf olduğunu gösteren araştırmalar var. Hem yüksek kalori veriyorlar hem de GI endeksi nedeni ile kan şeker dengemizi hızla bozuyorlar.

5 – Kepekli Tahıl Ürünlerini Tercih Edin!

Sağlıklı Beslenme İpuçları

Seçtiğiniz tahılların en az yarısı tam buğday, yulaf, arpa veya kahverengi pirinç gibi tam tahıllar olmalıdır. Kepekli tahılların bir artısı var, bu ürünler bakterileri de engelliyorlar.

6 – Yüksek Derecede İşlenmiş Gıdaları Almayın

Sağlıklı Beslenme İpuçları

Gıda işleme hakkında bir yargı var, o da işlenmiş gıdaların sağlıksız olduğu yönündedir. Aslında bizler, besinleri bir şekilde daha ileriki bir zamanda tüketmek üzere, koruyarak saklamak için bazı işlemler yaparız. Ama bunu ticari amaçla yapmayız, o yüzden daha fazla özen gösteririz. Ticari kaygılarla yapılanlar, hem ürün bolluğu nedeniyle hem seri işleme sistemlerinin, koruyucu kimyasalların, aromaların işe girmesiyle güvenilirliği biraz tartışılır ürünler olabilir.

Fakat bu yöntemler de her zaman kötü değildir: Ham maddeleri evde pişirmek ve hazırlamak da onları işlemektedir bir bakıma… Ama hazır besinlerdeki haklı tereddüt şudur: Yüksek derecede işlenmiş gıdalar, artık orijinal bitki veya hayvan kaynakları olarak tanınmayan endüstriyel olarak formüle edilmiş karışımlardır. Mesela sosisli sandviçlerden ve margarinden dondurma, şeker ve birçok paketlenmiş atıştırmalık gıdaya kadar her şey için bu geçerli…

 7 – Doymuş yağları sınırlamak şart

Sağlıklı beslenme önerileri

Hayvansal gıdalardaki doymuş yağlar genellikle LDL kolesterol seviyesini artırır, işte bu nedenle zararlıdırlar. Siz bu yağların yerine, doymamış yağları diyetinizde kullanın. Kısmen hidrojenlenmiş yağlardan elde edilen trans yağlar, doymuş yağlardan bile daha kötüdür.

8 – Kolesterolünüzü Çıkarak Besinleri Hayatınızdan Çıkarın!

cholesterol

Sağlıklı yaşamak istiyorsanız, kolesterole özellikle 30 yaşından sonra çok dikkat edin. Trigliserit kan yağı seviyelerini 600-700 mg/dL seviyeye çıkarabilecek sağlıksız ama lezzetli besinlere veda edin. Uzun yaşamak isteyenlerin başka bir yolu yok. O trigliserit, kan akışını zorlaştırır, pompa görevi gören kalp, bu katı yağlı sıvıyı pompalarken ek güç harcar, kaslar büyür ve kalp büyümeye başlar. Bir daha bu kalbi küçültmenin yolu yoktur. Başka bir kalp de satın alamazsınız. Biyoteknoloji henüz o seviyede değil. Evet belki 200 300 yıl sonra yapay kalpler üretilebilir. Ya da besinler sadece haplara indirgenebilir. Damar yolları iyice rahatlayabilir. Ama şimdi değil!

Bir yanda kaybedilen sağlığı yeniden geri kazanmaya çalışırken, hastanelerde sürünmek, ve binlerce TL harcamak, umutsuz dualar ve gözyaşları içinde hayatın geri kalanını iyice grileştirmenin alemi yok değerli okurlar. Biz elimizden geldiğince sağlıklı kalmaya, beslenmeye, yaşamaya çalışalım, zaten başa gelecek olan gelecektir. Ama bu işin rotasını biraz da biz belirliyoruz.

Sağlıklı diyet programı oluşturmak yalnızca kilo vermek için uygulanmaz. Tüp bebek tedavisi, kemoterapi tedavisi ya da kök hücre tedavisi sürecinde de sağlıklı beslenme önerileri dikkate alınmalıdır.

YouTube video

Sağlıklı beslenme tabağı nasıl hazırlanır, sağlıklı beslenme önerileri diyetisyen önerileri nasıldır, sağlıklı beslenme önerileri pdf , sağlıklı beslenme projeleri, sağlıklı beslenme ödev , beslenme önerileri okul, sağlıklı beslenme ile ilgili bilinmesi gerekenler hakkında merak ettiğiniz her şeye Özge Bezirci ‘nin video anlatımından ulaşabilirsiniz.

Yoruma kapalı.