Sağlıklı Beslenme Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Sağlıklı beslenme dikkat edilmesi gereken ve hayat kalitesini doğrudan etkileyen bir alışkanlıktır. Yediğimiz besinler bir şekilde hayatımızı yansıtır. Düzensiz beslenme sonucunda vücut direnci düşer, hızlı kilo alımı ve yağlanmalar başlar. Bunun yerine sağlıklı ve düzenli beslenme programı ile daha fit bir vücut ve ideal kiloda olmak kolaylaşır.

YouTube video

Tüm yiyeceklerin kendisinde yer alan bir faydası ve görevi vardır. En sağlıklı besinin olması gerekenden fazla tüketilmesi zararlıdır. Beslenmenin kontrollü gerçekleşmesi ile birçok hastalıktan da kendimizi korumuş oluruz. Kolesterol, kalp ve sinir hastalıklarının sebeplerinin başında sağlıksız beslenme yer alır. Doğru beslenmeyi bir yaşam biçimi haline getirmek için dikkat edilmesi gereken durumlar vardır. Kalori hesabı, besinlerin gruplarına göre tüketimi bunlardan bazılarıdır.

Sağlıklı Beslenme Kuralları

sağlıklı beslenme
sağlıklı beslenme

Sağlıklı beslenme için yapılması gereken birkaç ipucu vardır. Besin gruplarını bilmek, vücudun ihtiyaçlarını keşfetmek gerekir. Doğru pişirme teknikleri ile aynı beslenme düzenini uygulayarak daha dengeli beslenmek mümkün olacaktır.

sağlıklı beslenme
sağlıklı beslenme

Porsiyonlarda dağılıma önem vermek, vücudun farklı besin gruplarına da ihtiyacının olduğunu bilmek gerekir. Sağlıklı kalmak için sağlıklı beslenmenin temel kurallarını bilmek gerekiyor. Enerji ihtiyacı ve kalori arasında ki dengeyi sağlandığı zaman dengeli ve sağlıklı bir beslenme düzeni kurulur.

1 – İşlenmiş Gıdalardan Uzak Durun

İşlenmiş ve paketli gıdaların tüketimini en aza indirmek gerekir. Bunun yerine taze besinleri tüketmek önemlidir. Taze besinlerin içerisinde bulunan lif oranı daha fazla olacaktır. Lif vücudun ihtiyaçlarındandır. Lifli besinlerin sindirimi kolaydır. Mide ve iç organlarının çalışmalarının düzenlenmesi için beslenmede lifli gıdalara yer vermek oldukça faydalı olur.

sağlıklı beslenme
sağlıklı beslenme

2 – Yeme Hissinizi Kontrol Altına Alın

Porsiyon belirlemek sağlıklı beslenme de ki önemli adımlardandır. Açlık hissettiğiniz zamanlarda doymayacağınızı ve çok yemek ihtiyacınız olduğunu hissedersiniz. Oysa durum her zaman öyle olmaz. Belirli bir yemek kapasiteniz bulunur. Çok aç olmanız bu durumu değiştirmez. Yediğiniz besinleri çok yemeniz o besinden daha fazla vitamin almanızı da sağlamayacaktır. Bunun için size yeterli gelen porsiyonu belirlemelisiniz. Bu porsiyonun üzerinde yemek yemeniz karnınızı şişirmek ve kilo almanıza sebep olmaktan başka bir işe yaramayacaktır.

sağlıklı beslenme
sağlıklı beslenme

3 – Enerji İhtiyacınızı Karşılayın

Tibet Egzersizi ile Corona Virüs Günlerinde Enerjinizi Artırın!

Vücut gün içerisinde ihtiyacı olan enerjiyi besinlerden karşılar. Her metabolizmanın kendine ait bir enerji yakma ve ihtiyacı bulunur. Besinler ihtiyacı olan alınır, vitamin ve mineraller emilir. Fazla tüketilen besinler ise depolanır. Gerekli enerjinin vücuda alınamaması durumunda direnç düşer, hastalıklara karşı bağışıklık azalır.

4 – Besinlerin Enerji Değerlerini Bilin

Her besinin enerji değeri farklıdır. Beslenme sırasında protein, karbonhidrat, yağ ve su olarak her birinden orantılı tüketmek gerekir. Özellikle karbonhidrat içeren besinlerin enerji verme özelliği daha fazladır. Fazlasında ise depolanacak ve vücutta kiloya dönüşecektir. Günlük kalori ihtiyacının fazlasının alınması doğru değildir.Sağlıklı beslenme kuralları basit bir matematiğe dayalıdır.

sağlıklı beslenme
sağlıklı beslenme

5 – Sağlıklı Beslenme İçin Yağlı Besinlerden Uzak Durun

Yağlı yemeklerin tüketimi oldukça az olmalıdır. Bunun akşam ve öğle öğünlerinde haşlama ve ızgara yemekleri tercih etmek gerekir. Kızartma yemekleri lezzetli olsalar da vücut ihtiyacının fazlası yağı içerir. Vücutta yakılması en zor besin grubu yağlardır. Yağ tüketimi diğerlerine göre daha az olması gerekir. Onun yerine yemekleri haşlama ve ızgara teknikleri ile pişirmek çok daha sağlıklı bir tercih olacaktır.sağlıklı beslenme

Proteinli besinler tüketiminde aşırılık olmadığı sürece zararlı hiçbir etki bulunmaz. Haftalık mutlaka et, balık ve tavuk tüketmek gerekir. Protein vücudun gerekli yapıtaşlarındandır. Protein eksikliklerinden pek çok hastalıklar oluşur.

sağlıklı beslenme
sağlıklı beslenme

6 – Besinlerin Vitamin Değerlerini Bilin

3 Günlük Limon Diyeti Listesi

Vitamin ve mineral gereksinimlerini takviye etmelisin. Vitamin ve mineralleri meyvelerden ve çiğ tüketilen sebzelerden kolaylıkla almak mümkündür. Mevsimine göre yetişen meyve ve sebzelerin her birinin içerisinde ayrı vitamin, mineral bulunur. Turuncu renkli meyvelerde C,A, K vitaminleri açısından zengindir.

7 – Yeşil Renkli Bitkileri Tüketin

Beyaz lahana detoksu

Yeşil renkli meyve ve sebzelerde Potasyum, Demir ve Kalsiyum alınır. Sindirim sisteminin düzenlenmesinde ve hastalıklara önlem olması açısından meyve ve sebzelerin tüketilmesi önemlidir. Kurutulmuş meyvelerde şeker oranı yüksek, lif ve mineral bakımından daha düşük değerler içerir. Bunun yerine mevsiminde ve taze tüketmek sağlıklı beslenme kuralları arasında yer alır.

Sağlıklı Beslenme İçin Dikkat Edilmesi Gereken Püf Noktalar

sağlıklı beslenme
sağlıklı beslenme

Beslenmede ilk başta dikkat etmemiz gereken püf nokta temizlik olmalıdır. Yiyeceğimiz besinlerin temizlenmesinde gerekli önemi vermek gerekir. Sebzeleri ve yeşillikleri sirkeli suda bekletmek daha sonrasında su ile yıkamak gerekir. Temizlendiğine emin olduktan sonra pişirmede dikkat etmek gereken aşamalar vardır. Yağlı yemek pişirmek veya kızartma yapmak yerine daha sağlıklı pişirme teknikleri kullanmayı deneyin. Buharda pişirme, tütsüleme, asitle pişirme gibi farklı seçenekler de deneyebilirsiniz. Sağlıklı beslenme hastalıklardan uzak olmak ve daha kaliteli yaşamak için bir adımdır. Beslenmede dikkat edilmesi gereken püf noktaları inceleyelim.

1.      Yeni bir gün, sağlıklı bir başlangıç!

sağlıklı beslenme
sağlıklı beslenme

Kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Gün boyu gerekli olan enerjinin elde edilmesi için sağlıklı ve doğru beslenmeye dikkat edilmelidir. Kahvaltı öğünü aperatifler ile geçiştirilmemeli. Karbonhidrat ve protein ağırlıklı besinlerin tercih edilmesi gerekir. Kahvaltı için tercih edilebilecek yiyecekler arasında süt, yumurta, peynir ve ceviz iyi bir seçenek olacaktır.

2.      Besin gruplarından eşit oranlarda almaya dikkat edin!

sağlıklı beslenme
sağlıklı beslenme

Sağlıklı diye yalnızca protein veya karbonhidrat ağırlıklı beslenmek yanlış bir davranıştır. Vücut için besinlerin ayrı gereklilikleri vardır. Dengeli beslenmenin sağlandığı tabaklar hazırlayın. İçerisinde protein, karbonhidrat, yağ, su mutlaka bulunmalıdır. Sağlıklı beslenme için bütün besin değerlerinden aşırıya kaçmadan tüketmek diyebiliriz.

3.      Bol su tüketin!

sağlıklı beslenme
sağlıklı beslenme

Vücudun en gerekli ihtiyaçlarından biri de şüphesiz sudur! İnsan açlığa daha uzun süre dayanabiliyor iken susuz yaşayabilme süresi çok daha kısadır. Günlük en az 2,5 litre su içmemiz gerekir. Su vücuttaki besinlerin yakılması ve parçalanması için önemlidir. İç organların çalışmasını ve midenin asidinin dengelenmesi açısından önemlidir. Hücrelerin yenilenmesini sağlar, kısacası su hayattır!

sağlıklı beslenme
sağlıklı beslenme

Vücut fonksiyonlarının olması gerektiği şekilde devam edebilmesi açısından sağlıklı beslenme önemi çok fazladır. Besin alımlarında çeşitlilikten yararlanılmalıdır. Kronik rahatsızlık yaşayanların veya olma riski olanlar için beslenmenin önemi çok fazladır. Bir başka rahatsızlık ise obezite hastalığıdır. Yanlış ve aşırı beslenmenin sonucu olarak ortaya çıkar. Beraberinde şeker hastalığı, iç organlarda yağlanma ve tansiyon gibi rahatsızlıkların olma riskini artırır. Beslenme beyin ve sinir gelişimlerinin tamamlanmasını ve hızlı gelişmesine de yardımcı olur. Özellikle gelişim çağında ki çocukların beslenmesine dikkat etmek gerekir.

Yoruma kapalı.