Metabolizmayı Hızlandıran Besinler

Metabolizmayı Hızlandıran Besinler

Metabolizmayı hızlandıran besinler aslında yağ yakımını artıran besinlerle benzerlik gösterirler. Metabolizma, her canlının hayatını devam ettirebilmesi sırasında meydana gelen tüm kimyasal olayları ifade eden bir terimdir. Var olan bütün canlıların büyümeye, gelişmeye, enerjiye ihtiyacı vardır. Bitkiler gibi fotosentez yaparak kendi besinlerini üretemedikleri için hayvanlar ve insanlar. Bunun için çevreden besinler almak zorundadır Dışarıdan alınan bu besinler canlıların yaşam kalitesini, hayat standartlarını belirlemede etken bir yapıya sahiptir.

Metabolizmayı Hızlandıran Besinler,dengeli beslenme,

Metabolizmanın yavaş ve hızlı olmasını; dışarıdan aldığımız besinler, vücuda giren kalori miktarı, günlük hayatımızdaki hareketliliğimiz, beslenme alışkanlığımız, uyku düzenimiz ve genetik faktörler etkiler. Kişi gen yapısını değiştiremeyeceğine göre kendi yaşantısındaki bazı alışkanlıklarını değiştirmek zorunda kalabilir.

Beslenme Biçimi Nasıl Olmalıdır?

Beslenme Biçimi Nasıl Olmalıdır?

 Metabolizmayı hızlandıran besinler tüketmek isteyen bir kişinin beslenme biçimi nasıl olmalıdır? Sürekli aynı besinlerle beslenen kişilerin metabolizma hızı belli bir süre sonra bozulmaya, yavaşlamaya başlar. Ne kadar da sevmezsek diğer besin gruplarından da almak zorunda kalabiliriz. Biz buna genel olarak “Dengeli Beslenme” diyoruz. Her besinden yeteri kadar almak şeklinde de tanımlayabiliriz. Öğünlerimizi aynı saat diliminde yememize ise “Düzenli Beslenme” diyoruz. O halde beslenirken organizmanın ihtiyacı olan besinleri yani protein, vitamin, mineral, karbonhidrat içeren besinleri dengeli ve düzenli bir şekilde almalıyız. Düzgün bir bağırsak florasında lifli besinlerin bünyemize girmesi en başta mide ve bağırsaklarımızı rahatlatacaktır. Bu durumda rahatlayan metabolizma hızını daha da artıracak ve yağ yakımını fazlalaştıracaktır.

Sadece beslenme ve hayat düzenine dikkat ederek insan kendi kendinin doktoru olabilir. İyi bir diyetisyen tavsiyesi ile metabolizmayı hızlandırmak hedefli kilo vermek ise daha isabetli bir çalışma olacaktır. Uzun süre diyetlerde bazal metabolizma hızını arttırmak da her bünyede farklı cevap verebilir. Bunun için de metabolizmayı hızlandıran besinler tüketmeye özen göstermelidir. Metabolizmayı hızlandıran besinler grubuna gelin hep beraber bir göz atalım.

1.Mercimek

Mercimek

Kansere karşı çok etkili olduğu bilinen mercimek, aynı zamanda antioksidan bakımından çok zengindir. Lif oranı çok yüksektir ve metabolizmayı hızlandıran besinler içerisindedir. Yemeğini, çorbasını ve hatta salatasını bile yapabilirsiniz. Erişteli mercimek pilavı da şahane bir lezzettir. Aynı manada zengin bir protein kaynağı olan veganların ve vejateryanların menülerinden eksik etmediği değerli bir tahıl ürünüdür.

2. Brokoli

Brokoli

Brokoli, lif, protein, mineral ve vitamin deposudur. Kansere karşı koruyucudur. Kandaki şeker oranını düzenler. Haşlayarak, salata olarak, yemeği yapılarak yoğurtlu olarak tüketilebilir. C vitamini olarak en zengin sebzelerden biridir. Aynı zamanda bağırsak florasına faydalı enzimlerin üretilmesine katkıda bulunur.

3. Yeşil Çay

Yeşil Çay

Vücuttaki yağ yakımını hızlandıran yeşil çay, içeriğindeki antioksidan sayesinde vücudumuzun en küçük yapı taşı olan hücrelerin zarar görmesini engeller. Düzenli kullanılması halinde çok faydası vardır. Beyin fonksiyonları dâhil vücudun pek çık işlevini yerine getirmesine katkısı olduğu gibi aynı zamanda idrar söktürücü, ödem atıcı etkiye sahiptir. Metabolizmayı hızlandıran besinler tarafından katalizör olarak görülür.

4. Kereviz

Kereviz

Bünyesinde yüksek miktarda sıvı bulunur. Kaynatılarak tüketildiğinde bile özelliğini bozmaz. Vücuttaki iltihaplara, sıvı kaybına, cilde, mide yanmasına birebirdir. Diyet için önemli bir besindir.

5. Su

Su

Diğer bir adıyla yaşamsal sıvı, hayat kaynağımızdı su. Bütün bu besinleri tüketseniz de su olmazsa olmazımızdır. Vücudumuzdaki bütün organların çalışması için suya ihtiyaç vardır. Vitamin ve minerallerin çoğu hatta yağla dahi suda çözünür. Su vücudumuz için düzenleyici görevi görmektedir. Özellikle son dönemlerde corona virüsü karşısında en çok tüketmemiz gereken besindir. gün içinde mutlaka en az 2 litre su içilmesi gereklidir. Bu nedenle metabolizmayı hızlandıran besinler ile birlikte günde 2 litre su içmeye özen göstermek gereklidir.

6. Balık

Balık

Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olan balık aynı zamanda iyi bir protein deposudur. Kontrollü kilo vermeye yardımcı olur. Balık ızgara ve ya haşlama olarak tüketilirse iyi bir metabolizma hızlandırıcı besindir.

7. Kahve

Kahve

Kalori yakımında çok etkilidir. Özellikle baş ağrısına iyi gelir, metabolizmayı hızlandırır. Fazla tüketildiğinde uykusuzluk yapar. Gün boyu sıvı tüketimi için kahve içmek de yerinde bir tercih olmayacaktır.

8. Yulaf Ezmesi

Yulaf Ezmesi

Tahıllar grubundan olan yulaf içeriğindeki B-1 ve B-5 vitaminlerinin yanı sıra demir, fosfat, magnezyum, çinko, bakır yönünden de çok zengindir. Tok tutmasının yanı sıra lifli yapısı sayesinde bağırsakları çalıştırma özelliğine sahiptir. Yapısında glüten içermediği için diyabet hastaları da rahatlıkla tüketebilir. Ayrıca spora ve rejime başlayanlar için idealdir.

9. Çiğ Sebzeler

Çiğ Sebzeler

Kalorileri çok düşük olan çiğ sebzeler,  özellikle her hangi bir pişirme işlemine tabi tutulmadan tüketildiğinde yapısındaki vitamin ve mineraller direk vücuda girer. Metabolizma için ihtiyaç duyduğu ne kadar besin varsa hepsini bünyesinde barındırır. Salatası yapılır, suları katı meyve presinde sıkılarak suyu içilebilir. Çiğ tüketildiğinde lif içerikleri, pişen sebzelere oranla kat kat daha fazladır. Özellikle acı biber diyet listelerinde belirli oranda yerini almaktadır.

10. Tarçın

Tarçın

Sindirim sistemini düzenleme gibi bir özelliğe sahip olan tarçın metabolizmanın hızlanmasına dolayısıyla kilo vermeye de yardımcı bir baharattır. Ayrıca kandaki şeker oranını ayarladığı için diyabet hastalarının vazgeçilmezlerindendir. Tip 2 diyabeti olanlar, iştahını azaltmak isteyenler ve tatlı krizine girenlerin tercihidir tarçın.

 

 

 

 

 

 

 

Yoruma kapalı.