Kavun Kaç Kalori?

Hoş kokusu ve tadı ile herkesin severek tükettiği bir meyve olan kavun genellikle yaz aylarında yetişir. Ancak kışın yetişen kavun türü de bulunmaktadır. Kavun B1 (Tiamin), B3 (Niasin), B5 (Pantetokin asit), B6 (Pridoksin), C, E ve K vitaminleri ile demir, potasyum, magnezyum, bakır ve sodyum minerallerini içerir. Sindirim istemi için oldukça faydalı olan bu hoş aromalı meyve kilo vermeyi kolaylaştırır. Kalori düşük bol lif ve su içeren kavun hazmı kolaylaştırarak yediklerinizin daha kolay sindirilmesini sağlar.

Kavun Kaç Kaloridir?
Bolca lif içerdiğinden dolayı kendinizi uzun süre tok hissettiren kavunu diyet yaparken rahatlıkla tüketebilirsiniz. Günlük almanız gereken kalori miktarının çok altında olan kavunun 100 gramı sadece 35 kaloridir. Yağ ve kolesterol içermeyen bu meyveyi her gün gönül rahatlığı ile yiyebilirsiniz. Fazla tüketildiğinde kan şekerini yükselttiğinden diyabet hastalarının dikkatli olmaları gereklidir.

Kavun bol miktarda lif ve su içerir. Bu nedenle yemeklerden önce bir porsiyon kavun yenilirse midede dolgunluk hissi oluşur. Böylece daha az yemek yersiniz. Genellikle yaz aylarında tüketilen kavun aşırı sıcaklarda kaybettiğiniz suyu almanızı sağladığından enerji kaybı yaşamazsınız. 1 Porsiyon (180 gr) yaz kavunu 50 kaloridir. İçerdiği lif oranı ise 1.62’dir. 1 porsiyon (180 gr) sarı kavun 46 kaloridir. Az miktarda karbonhidrat, protein ve yağ içeren bu kavunu diyet yaparken tüketebilirsiniz.

Kavunun Zayıflamaya Etkisi
Vücudun su ihtiyacını karşılayarak ödemin ve toksinlerin atılmasını sağlayan kavun diyetlerde sıkça kullanılır. Yapılan kavun diyeti ile kısa sürede daha fazla kilo verebilirsiniz. Bağırsakların temizlenmesini sağlar, bağırsakları yumuşatarak kabızlığı önleyen kavun sindirim sistemi için faydalı bir besindir. Güçlü idrar söktürücü olarak bilinen kavun vücudunuzda ağırlık yapan ödemi atarak şişkinliklerden kurtulmanızı sağlar. Yazın serinletici besini olan kavunu kış aylarında da tüketebilirsiniz.

100 gramı 12 kalori olan kış kavunu da oldukça lezzetlidir. Demir ve folik asit içeren bu besin kışın bağışıklığınızı güçlendirerek hastalıklara karşı korur. Böbrekteki taş ve kumların dökülmesini sağlar. Metabolizmanızı hızlandırarak kilo verebilmenize yardımcı olur. İçerdiği besin öğeleri sayesinde size enerji veren kavun aşırı tüketilmediği taktirde kan şekerini dengeler. Tatlı yeme isteğinizi ve açlık hissini bastırarak sürekli bir şeyler atıştırma alışkanlığınızdan kurtulmanıza yardımcı olur.

Kavun Nasıl ve Ne Zaman Yenmeli?
Kavun diyeti yapan kişiler günde 2-3 defa küçük porsiyonlar halinde kavun ya da kavun suyu tüketebilir. Bol su içerdiği için yemeklerden önce ya da yemekten 2 saat sonra yenilmesi önerilir.

Kavun Çeşitleri ve Kalori Miktarı
Yaz aylarının ferahlatıcı meyvelerinden biri olan kavunun birçok farklı çeşidi vardır. Ülkemizde en fazla Hasanbey, Van (Kantalup), topatan ve altınbaş(Kırkağaç) kavunları yetiştirilir. Ayrıca yuva, casaba, galia ve honeydew kavun türleri de bulunur. Tat ve kokularında farklılık olsa da her birinin kalorisi birbirine yakındır.

Yoruma kapalı.