Kalp Hastaları Nasıl Beslenmelidir? En Sık Görülen Kalp Hastalıkları Nelerdir?

Kalp Hastaları Diyet Listesi Nasıl Oluşturulmalı?

Kalp hastalıkları çeşitli arama motorlarında kalp hastaları ve çevresi tarafından en çok aranan rahatsızlıklardan biridir. Kalp, anne karnında oluşum esnasında ilk harekete geçen organdır. Kalpten sonra diğer organlarda oluşmaya ve yavaş yavaş şekillenip hareketlenmeye başlar. Kalbin kendisini besleyen birçok damara ihtiyacı vardır.

YouTube video

Bu damarların bir tanesinde oluşacak herhangi bir sorun ya da kalp kapaklarında meydana gelecek en ufak bir aksaklık kişilerde hayati tehlike oluşmasına neden olur. Çok hızlı yürüme, koşma, spor yapma, heyecan gibi durumlarda daha hızlı çarpmaya başlar. Kalp hastalıkları dolaşım sistemi üzerinde yer alan damarlardan herhangi bir tanesinin kireçlenmesi, tıkanması, daralması sonucu meydana gelir.

En Tehlikeli Kalp Hastalıkları

En tehlikeli kalp hastalıkları ise şu şekilde sıralanabilir;

1- Koroner Arter Hastalıkları

Kalpte görülen en tehlikeli rahatsızlık türüdür. Yaşanılan bütün ölüm nedenleri arasında genelde ilk başta yer alır. Kalbi besleyen damarlardan herhangi birinin daralması ya da çeşitli problemler yaşanması sonucu meydana gelir. Göğüs ağrısı ile başlayan şikayetler kalp krizi ile sonuçlanabilir.

kalp-hastalari-nasil-beslenmelidir-en-sik-gorulen-kalp-hastaliklari-nelerdir

 

Ağrı genelde göğüs bölgesinde başlayıp, boyuna doğru yayılarak belirti gösterir. Erken teşhis ile balon, stent, bypass ameliyatları gibi yöntemlerle tedavisi mümkündür. Bypass ameliyatları genellikle problemli olan damarın ön kısmına yeni bir damar ile kan getirme işlemi olarak tanımlanır. Ameliyat gerektirmeyen durumlarda ise daralmış olan damarın olduğu bölgeye stend takılarak genişletilmesi sağlanır.

2- Mitral Kapak Hastalıkları

Nefes darlığı, çarpıntı gibi belirtiler ile kendini gösterebilir. Rahatsızlık kalbin gelen kanı pompalamak da yetersiz kalması ile meydana gelir. Genelde geceleri yatarken ortaya çıkan bu rahatsızlıkta kişilerin ilerleyen dönemlerde oturur pozisyonda uyumaları gerekir. Balon tedavisi uygulanır.

Fakat her durumda her hasta için bu yöntem geçerli olmayabilir. Kireçli olabilen kalp kapakçıklarında genelde sol kulakçıkta pıhtı olabilir bu yüzden cerrahi tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekir. Cerrahi olarak uygulanan yöntemde kalp kapakçığı onarılır ya da değiştirilir.

kalp-hastalari-nasil-beslenmelidir-en-sik-gorulen-kalp-hastaliklari-nelerdir

Bu ameliyatlarda genelde biyolojik ya da metalik kapaklar kullanılır. Metalik kapaklar genellikle uzun ömürlüdür fakat bu durumda kişinin her gün kan sulandırıcı ilaç içmesi gerekir. Biyolojik kapaklarda ise ilaç kullanılması gerekmez fakat dayanıklılık süresi kısıtlı olduğu için yaklaşık 5 ya 10 yıl arasında hastanın tekrardan ameliyat olması gerekebilir.

3- Aort Kapak Hastalıkları

Aort kapağı yeni ay şeklinde 3 adet yapraktan meydana gelir. Aort darlığı ya da aort yetmezliği olarak kendini gösterir. Bayılma, nefes darlığı, göğüs ağrısı çarpıntı gibi nedenler ile kendini belli eder. Her yaşta olabilen bu rahatsızlıkların tedavisinde biyolojik ya da metalik kapak kullanılabilir. Bazı durumlarda organ nakli de yapılabilir.

4- Aort Anevrizmaları ve Kalp Hastaları

Aort damarı kalpten çıktıktan sonra 4 bölgeye ayrılır.  Daha sonra da yan dallar ile vücuttaki birçok organa yayılır. Tüm yan dalları besleyen aort damarlarında genişleme söz konusu olabilir.

Bu duruma aort anevrizması denilir. Hayati riski bulunur. Aort damarı genişledikçe duvarı incelir ve bu şekilde damarda patlama meydana gelir. Ya daha da duvar içinde yırtıklar görülebilir. Bunlar çok riskli durumlar olup ölüm ile sonuçlanabilir. Çok ciddi cerrahi tedavi gerektiren rahatsızlıklarda damar çıkartılarak yerine yapay damar koyulur.

5- ASD ( Atriyal Septal Defekt)

Kalp hastalıkları arasında yer alan bu rahatsızlık, Kalpte bulunan her iki kulakçık arasındaki duvarda delik oluşması ile kendini belli eder. Bu delikler genellikle çocukluk çağında kendi kendine kapanır. Kapanmaması durumunda cerrahi yöntem ile tedavi gerektirir.

kalp-hastalari-nasil-beslenmelidir-en-sik-gorulen-kalp-hastaliklari-nelerdir

Burada bulunan deliklerin büyüklük oranı akciğerlerdeki atardamarın basıncını belirler. Çocuklarda çabuk yorulma, halsizlik, nefes darlığı gibi durumlar ile kendini gösterir. Kasıktan girilerek şemsiye metodu olarak adlandırılan yöntem ile deliğin kapatılması sağlanır.

Fakat deliğin büyük olması, kapanmaması gibi durumda yama ile kapatılması yöntemi uygulanır. Yapılan bu cerrahi yöntem de hastanın kendi kalp zarından alınan bir parça ile ya da özel hazırlanmış dokular ile yapılan özel yamalar kullanılır.

Kalp Hastaları Nasıl Beslenmelidir?

Kalp hastaları nasıl beslenmelidir sorusu da konu ile alakalı en çok merak edilen sorulardan biridir. Vücudumuzun sağlıklı olması için damarların kan pompalamasının düzgün olması çok önemlidir. Çünkü damarlar vücudumuza oksijenin daha rahat taşınmasını sağlayacaktır.

Kalp hastalıkları genellikler 35 yaştan sonra ortaya çıkmaktadır. Bu rahatsızlığın önüne geçebilmek için de beslenmeye dikkat etmek son derece önemlidir. Öncelikle ideal kilomuzun kaç olduğunu bilmemiz gerekir.

Süt ürünleri tüketilirken az yağlı olmalarına çok dikkat etmeliyiz. Hatta eğer mümkünse yağsız olanları tercih etmek kalp hastaları için daha sağlıklı olacaktır. Ayrıca bu rahatsızlığa sahip olanlar kırmızı etten de uzak durmalıdırlar. Kırmızı et yerine balık ya da tavuk eti tercih edilebilir.

kalp-hastalari-nasil-beslenmelidir-en-sik-gorulen-kalp-hastaliklari-nelerdir

Sebze yemekleri tüketilirken de yemeğin suyunun az olmasına özellikle dikkat edilmelidir. Yemeğin yağlı olan suyu tüketilmemelidir. Yemekler hazırlanırken kızartma ya da kavurma yerine haşlama, fırınlama ya da ızgara yöntemleri tercih edilmelidir.

Doymuş yağlardan da kesinlikle uzak durulmalıdır. Tereyağı ve margarin doymuş yağa örnek verilebilir. Bunun yerine zeytinyağı ya da fındık yağı gibi doymamış yağlar tercih edilmelidir. Son olarak tuz tüketimine de özen göstermelisiniz. Günlük 3 ya da 4 gram tuz tüketimini aşmamanız oldukça mühimdir.

kalp-hastalari-nasil-beslenmelidir-en-sik-gorulen-kalp-hastaliklari-nelerdir
Kalp Hastaları Nasıl Beslenmelidir? En Sık Görülen Kalp Hastalıkları Nelerdir?

Kalp hastası olmamak adına önceden yapılabilecekler vardır. Hatta hastalığa yakalansanız dahi hayatınızda yapacağınız birkaç değişiklik ile hastalığı kontrol alabileceğinizi biliyor muydunuz? Kalp Sağlığı için Dikkat Edilmesi Gereken 31 Önemli Madde yazımıza bakarak kalp sağlığına dair birbiriden değerli bilgilere erişebilirsiniz.

Yoruma kapalı.