İsot Nedir? İsot Diyeti Nasıl Yapılır?Nerelerde Kullanılır?

İsot Diyeti Nedir?

İsot nedir sorusu pek çok kişi tarafından cevabı kesin olarak bilinmeyen bir sorudur. Çünkü, İsot genellikle diğer baharatlarla karıştırılmaktadır.

İsot Neden Yapılır? İsot Hangi Biberden Yapılır? 

İsot, Şanlıurfa’ya özgü olan ve burada yetişen bir biber türüne verilen isimdir. Şanlıurfa iline has bir isimlendirme olarak yörede kurutulan biber için bu ad kullanılmaktadır. İsotun hazırlanmasında güneş enerjisine ihtiyaç duyulmaktadır. Sürecin en başında: acı biberler kırmızı haldeyken bahçeden toplanır.

Toplanan biberler güneş gören düz bir yere kuruması için serilir. Biberlerin güneşe serilmesi işleminden önce kırmızıbiberlerin içindeki tohum çıkartılmalıdır. Tohumlarından ayrılan biberler güneşe serilir. Bu şekilde kurumaya bırakılan kırmızıbiberler 3. ya da 4. gün siyah bir renge döner.

isot-nedir-isot-diyeti-nasil-yapilirnerelerde-kullanilir

Kırmızıbiberler siyah renge döndükten sonra dövülme işlemi ile ezilir ve zeytinyağı ve tuz karıştırılarak isot elde edilir. İsotun elde edilmesi görüldüğü üzere kolay bir işleme dayanmaktadır. Ülke genelinde, çiğ köfte dendiğinde isot kullanımı akla gelmektedir. Ayrıca, sık bir şekilde pul biber ve isot arasındaki fark insanlar tarafından merak konusu olmaktadır.

Bu ikili arasında ayırımı sırası gelmişken açıklamakta yarar bulunmaktadır. Pul biber, acı bir baharattır ancak isota göre daha hafiftir. İsot yakıcı ve sert bir tada sahiptir. Bu özelliği ile diğer baharatlardan ayrılmaktadır.

İsot Nedir? Üretiminde Dövülme İşlemi Halen Daha Uygulanmakta Mı?

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte kırmızıbiberin isota dönüşme serüveninde teknolojik değişimler de olmamış değildir. Biberin dövülme aşamasında artık tokmakla dövülme yöntemi yerine isot çekme makineleri yoğun bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Yöntemin gelişmesi ile birlikte biberden isot elde etme işlemi daha verimli bir hale gelmiştir. Süreç boyunca kırmızıbiber ısı ile etkisi yandığı için isotun rengi siyaha dönmektedir. İsot nedir sorusu da bu şekilde cevaplanmaktadır.

İsotun tadı ilk başta tadan kişiye tatlı gelmektedir. Sonrasında da isotun tadının keskin bir şekilde acılaştığı hissedilmektedir. Tatlı isot kavramı “isot acıdır” ifadesinden sonra gerçek anlamda merak edilmektedir. İsot, kırmızıbiberden yapıldığı için acı bir yapıya sahiptir. Ancak Scoville acı ölçeği yardımı ile yapılan acılık testinde, isotun “orta acı” olduğu sonucu elde edilmiştir.

İsot Nasıl Kullanılır?

İsot nedir nerelerde kullanılır sorusunu biraz daha ayrıntılı açıklamakta fayda vardır. İsotun pek çok kullanım alanı bulunmaktadır. Öncelikle Şanlıurfa ile bütünleşmiş olarak çiğ köftenin vazgeçilmezi olarak anılmaktadır. Çiğ köfte ile birlikte isot tercihi Şanlıurfa sınırlarını aşarak tüm Türkiye genelinde kabul edilmiş bir tercihtir. Ayrıca, kebap yemeklerinin yanında da isot sunulmaktadır.

Çorba, lahmacun ve diğer yemeklere acı vermesi için sıklıkla isota başvurulmaktadır. İsot nasıl kullanılır sorusu için genellikle yemeklere katılarak kullanılır tarzında bir cevap uygun düşecektir. Yani direkt tüketiminden ziyade yemeklerin üzerine serpilerek tüketilmesi uygun olmaktadır.

isot-nedir-isot-diyeti-nasil-yapilirnerelerde-kullanilir

Siyah İsot Hangi Yemeklerde Kullanılır?

İsotun yemeklerde sıklıkla kullanıldığını belirtmiştik. Ancak siyah isot hangi yemeklerde kullanılır sorusuna genel bir cevap vermek gerekirse; isotun et yemeklerinde ağırlıklı olarak kullanıldığını belirtelim. Bunun dışında salatalarda, biber dolması ve yaprak sarmaları için de tercih edilmektedir. Ayrıca patates söğüşün içerisine de isot katılmaktadır.

İsot Nedir? İsotun Faydaları Nelerdir?

Siyah isotun faydaları çok fazladır. Genel olarak isotun faydaları şöyle belirtilebilir:

  • Diyabet yönetimi sağlar,
  • Kemikler için çok faydalıdır,
  • Kişinin metabolizmasını hızlandırır,
  • Hızlı metabolizma nedeni ile yağ yakımını artırır,
  • Kalp ve damar rahatsızlıklarını önler,
  • Kanseri de önleyici etkisi bulunmaktadır.

İsotun metabolizmayı hızlandırıcı etkisi nedeni ile diyet yemekleri için sıklıkla tercih edildiği görülmektedir. İsotlu yoğurt zayıflatırmı sorusunun cevabı isotun metabolizmaya olan etkisi nedeni ile olumlu cevaplanmaktadır. İsota dayalı olarak yapılan diyetlere bakıldığında, genellikle diyet listesinde yer alan yemeklerin üzerine isot katılarak yemeklerin bu şekilde tüketildikleri görülmektedir. Mide rahatsızlığı olanların isot kullanımını abartmamaları yararlarına olacaktır. Aşırı tüketimi sonucunda mide rahatsızlıkları artabilir.

isot-nedir-isot-diyeti-nasil-yapilirnerelerde-kullanilir

İsotta Hangi Bileşenler Yer Almaktadır?

İsot nedir noktasında bilgi edinildikten sonra sağlığa çok faydalı bir baharat olduğu görülüyor. İçerisinde pek çok vitamin ve minerali bulundurmaktadır. Diyet için sıklıkla tercih edilmektedir. İsotun içerisinde bulunan yararlı değerler şöyle sıralanabilir:

  • A vitamini,
  • K vitamini,
  • C vitamini,
  • B6 vitamini,
  • Potasyum,
  • Demir,
  • Magnezyum.

Pul Biber ve İsot Arasındaki Fark Nedir? 

İsot nedir konusunda edindiğiniz bilgiye de göre bu baharat özel bir biberden üretilmektedir. İsot biberi olarak adlandırılmaktadır. Gerekli işlemlerden sonra elde edilen bu baharat oldukça keskin bir acıya sahiptir. Damakta dahi yanmaya neden olur. Halbuki pul biber farklı bir biberden üretilmekte ve bunun yanı sıra isota göre oldukça yumuşak bir tada sahiptir. 

Sumak ve İsot Arasındaki Fark Nedir? 

Sumak baharatı ekşimsi bir baharattır. Özellikle salatalarda çok sık tercih edilmektedir. İsot ise tamamen acı tat vermesi amacıyla kullanılmaktadır. İsot bitkinin tohumlarından elde edilmektedir. İsot ise daha önce de değinildiği üzere isot biberinden üretilir. Kısaca isot nedir; acı bir baharattır, sumak nedir; ekşimsi bir baharattır. 

isot-nedir-isot-diyeti-nasil-yapilirnerelerde-kullanilir

İsot Diyeti Nasıl Yapılır?

İsot diyeti nasıl yapılır? İbrahim Tatlıses’in oğlu İdo Tatlıses tarafından telaffuz edildikten sonra pek çok kişinin dikkatini çekmiştir. İdo Tatlıses’in, sahip olduğu kilolarından isot diyeti ile kurtulduğunu belirtmesi kilo problemleri olanların isot kullanımını artırmıştır. İsot diyetinde dikkat edilmesi gereken husus, diğer diyet programlarında olduğu gibi diyet boyunca şekerli ve fazla kalorili yiyeceklerden uzak durulmasıdır. Tüketilen yiyeceklerin üzerine fazla abartıya kaçmadan isot eklemek diyetin uygulanması bakımından yeterli olmaktadır.

Böyle yapılırsa kişinin bağırsakları hızlı bir şekilde çalışmaya başlar. İsot kullanımı sırasında tuz kullanımına dikkat edilmesi önerilmektedir. Diyet yaparken tüm besinlerin üzerine isot eklendiği için direkt tuz kullanımını biraz azaltmakta fayda bulunmaktadır. Diyet kapsamında gün içerisinde tüketilen her yiyeceğin üzerine biraz isot serpilmesi gerekmektedir. Tüm bunlardan dolayı isot nedir kadar isot diyeti nedir konusunda bilgi edinilir. 

İsotlu Yoğurdun Etkileri ve İsot Diyeti

İsot, pek çok kişi tarafından yoğurtla birlikte tüketilmektedir. Böylece isot nedir nerelerde kullanılır sorusuna başka bir cevap olarak, isot yoğurtla birlikte kullanılabilir şeklinde verilebilir. Diyet programlarında, özellikle ara öğünlerde, yoğurdun üzerine isot koyulması ve bu şekilde tüketilmesi sıklıkla tercih edilmektedir. İsotun yoğurdun içine katılarak tüketilmesi, baharatın acılığını biraz daha azaltacaktır.

Bu karışımın tüketilmesi yemek borusu kanserini önlemede çok etkili olmaktadır. Hem yoğurtta hem de isotta C ve B vitaminlerinin bulunması, karışımın güçlü bir antioksidan özelliğine sahip olmasına yol açmaktadır.  Karışım, vücuttaki ödemleri yok eder. Ayrıca bölgesel olarak zayıflamada çok etkilidir. İsotlu yoğurt tüketildiğinde kişinin metabolizması hızlandığından dolayı kişi, hızlı bir şekilde zayıflamaktadır.

isot-nedir-isot-diyeti-nasil-yapilirnerelerde-kullanilir
İsot Nedir İsot Diyeti Nasıl Yapılır?

İsotun Saça Faydaları Nelerdir?

İsotun saça faydaları hakkında isot nedir konusundaki gibi pek çok araştırma yapılmaktadır. Aslında yöntemin 1800’lü yıllarda saç uzatmak için kullanılan bir yöntem olduğu bazı kaynaklarda belirtilmektedir. Saç dökülmelerinde de biberin faydasından bahseden pek çok kaynak bulunmaktadır. İsotun biberden elde edilmesi ve biberde de kapsaisin maddesinin bolca bulunması, saç kök hücrelerine fayda sağlamaktadır. Madde sayesinde uyarılan saç kök hücreleri, uyarma sonucunda saçların uzamasına yol açmaktadır.

Ancak, biber kullanılarak oluşturulan karışımın kullanımına dikkat edilmesi gerekmektedir. Çünkü bibere alerjisi olanların biberi derilerine uygulaması olumsuz sonuçlar ortaya çıkarabilmektedir. Saçın güçlenmesine yönelik olarak açıklanan tarifte isottan ziyade biberden bahsedilmektedir. Bu nedenle isotu direkt olarak saç bölgenize uygulamaktan ziyade karışımı biber kullanarak hazırlayın.

isot-nedir-isot-diyeti-nasil-yapilirnerelerde-kullanilir

Acı biber toz halindeyken, kreme yakın bir kıvama gelene kadar zeytinyağı ile harmanlayın. Karışım, krem kıvamına geldikten sonra ihtiyaç duyulan saç bölgesine sürülmelidir. Sürme işlemi saç derisine masaj yaparak yapılmalıdır. Yarım saat geçtikten sonra da saç derisi bol su ile yıkanmalıdır.

İsotun insan vücuduna sayısız fayda sağladığı görülmektedir. Bu nedenle, isot nedir sorusuna geniş bir cevap vermek mümkün olmaktadır. Şanlıurfa yöresinde çok sık kullanılan baharat, pek çok olumlu etkisi nedeni ile ülke genelinde hemen her alanda tercih edilen bir baharat olma özelliğine sahiptir.

YouTube video

Yoruma kapalı.