İftarda Sağlıklı Beslenme İpuçları

Ramazan Ayında Beslenmede Dikkat Edilecek Hususlar

İftarda Nasıl Beslenmeli ?

Beslenmemize en çok dikkat etmemizin gerektiği bu ayı basit püf noktalar ile oldukça verimli geçirebiliriz. Bazılarının ramazan ayını sağlık açısından olumsuz görme düşüncesi tamamen yanlıştır . Sadece yanlış bir beslenme insana bu durumda zarar verebilir .

Beslenme Düzenimiz Nasıl Olmalıdır?

Beslenmedeki en önemli nokta öğün planlamasının doğru yapılmasıdır . Normal bir gündeki beslenme alışkanlığının genellikle 3 öğün olduğunu düşünürsek , iftar ve sahur dışında arada ekstra bir öğün daha yememiz gerekmektedir . Eğer yapabiliyorsak bu öğünün kalorisini iftar ve sahura da dağıtabiliriz fakat bu pek sağlıklı olmayacaktır.

Ramazanda sağlıklı beslenme

Sporcular İçin Ramazanda Beslenme

Eğer düzenli olarak spor yapan biriyseniz , ramazanda spora devam etmenizde herhangi bir sakınca yoktur . İftardan 1,5-2 saat sonra antrenmanınızı yapıp daha sonra bahsetmiş olduğum ara öğünü tüketebilirsiniz . Ya da kendinizi iyi hissediyorsanız iftardan 1 saat önce antrenmanınızı yapıp , antrenmandan sonra yemek yiyerek orucunuzu açabilirsiniz. Vücut açken hormonların daha yoğun salgılandığı için kas gelişimi için de daha faydalı olacaktır. Eğer antrenmanımızı iftar öncesinde yapacaksak , antrenman yoğunluğunu da düşük tutmamız gerekmektedir . Yabancı sporcular , oruca oldukça benzeyen intermittent fasting adlı bir diyet uygulamaktadırlar. Bu diyetin oruçtan farklı tarafı su ve kahve serbesttir. Ramazan dışında bu diyeti de deneyebilirsiniz.

Günlük kalori ihtiyacınız ne kadar ise bu kaloriyi iftar ve sahur arasında tüketmelisiniz .

Öğünlerde Ne Tür Yiyecekler Tercih Edilmelidir ?

Sağlıklı olmak için yenmesi gereken yiyecekler ramazanda değişiklik göstermez fakat ramazanda insanların tatlı ihtiyaçları daha fazla hissedildiği için daha çok sütlü tatlılar tercih edilmelidir . Öğünlerde karbonhidrat , protein ve sağlıklı yağ dengesinin iyi ayarlanması gereklidir. Günlük kalori ihtiyacınız ne kadar ise bu kaloriyi iftar ve sahur arasında tüketmelisiniz . Protein ihtiyacınız için sahurda kazein protein içeren lor peyniri tüketmeniz , gün içinde sindirildiğinden dolayı vücudunuz için faydalı olacaktır . Ramazanda atlanan önemli en büyük noktalardan biri de su tüketimidir . İftardan sonra susamasanız bile mutlaka bol bol su tüketmelisiniz. Günlük su tüketim ihtiyacınızı hesapladıktan sonra bunu bardağa çevirerek ve su içme hatırlatma uygulamaları kullanarak daha da kolaylaştırabilirsiniz . Düzeninizi bozmadığınız sürece oldukça keyifli bir ramazan ayı geçirebilirsiniz .

Yoruma kapalı.