Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Birçok anne adayı hamilelikte beslenme düzeninin nasıl olması gerektiği ile alakalı araştırmalar yapmaktadır. Hamilelik öncesi beslenmeye çok dikkat edilmese bile bu dönemde kesinlik çok hassas davranılması gerekmektedir. Özellikle doğal besinler tercih edilmelidir. Bebeğin gelişimi ve sağlığı büyük oranda annenin beslenmesine göre şekillenmektedir.

YouTube video

Gebelik döneminde anne sadece kendi vücudunu değil aynı zamanda bebeğin gelişimini sağlaması için gerekli olan tüm besin öğelerini yeterli miktarda almalıdır. Hamileliğin ilk 3 ayında mide bulantısı ve sabah kusmaları sıklıkla görülür. Bu nedenle annenin öğünlerde daha az yemesi gereklidir. Günlük öğün sayısı arttırılmalı ve genellikle bulantıyı önleyici besinlerin tüketilmesi gerekir. Bulantıyı önleyen yiyecekler arasında ilk sırada tuz kraker ve beyaz leblebi yer alır. Ayrıca aşırı tatlı ve kokulu yiyecekler mide bulantısını daha fazla arttırabileceğinden bu dönemde tüketilmemelidir.

Gebelikte Kaç Kilo Alınması Normaldir?

Hamile kalmadan önce ideal kiloda olan bir annenin gebelik boyunca 9-12 kilo kadar alması normal kabul edilir. Ancak çoğul gebeliklerde bu sayı 15-20 kiloya kadar ulaşabilir. Gebeliğin ilk üç aylık döneminde 3 kilo, 2. Üç aylık döneminde 3-4 kilo ve son 3 aylık döneminde 3-4 kilo alınır.

kolay-diyet-listesi-hamilelikte-beslenme-nasil-olmali

1. Üç aylık dönem annenin fiziksel değişime uyum sağlama sürecidir. Bu dönemde genellikle mide bulantısı ile geçeceğinden hafif ama sağlıklı gıdaların tüketilmesi gerekir. 2. Üç aylık dönem bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişiminin en hızlı olduğu dönemdir. Bu nedenle anne hem daha fazla hem de daha vitaminli gıdalar yemelidir. Ayrıca bu dönemde kansızlık (anemi) durumu sıkça görülür. Kan değerlerinizi ölçtürmeli, B12, folik asit ve demir takviyesinin alınmalıdır. Vitamin takviyeleri hem bebeğin anne karnında sağlıklı gelişebilmesini hem de annenin daha rahat bir gebelik süreci geçirmesini sağlayacaktır.

Hamilelik Döneminde Günde Kaç Kalori Alınmalı?

kolay-diyet-listesi-hamilelikte-beslenme-nasil-olmali

Günde en az 2200 kalori alınmasına dikkat edilmelidir. Genellikle gebelik öncesi formuna çok dikkat eden bayanlar gebelik sonrası kilo verememe veya fiziğinin bozulacağı korkusuyla normalden daha az yemek yer. Bu durum gebelik sürecinizi zorlaştırır ve bebeğinizin sağlıksız dünyaya gelmesine yol açacaktır. Son 3. Aylık dönemde kalsiyum ve protein alımına önem verilmelidir. Sağlıklı bir gebelik süreci geçirmek, bebeğin dünyaya sağlıklı gelmesini ve doğumun daha kolay olmasını sağlamak için bu dönemde doktorunuzun önerdiği şekilde beslenmeye özen göstermelisiniz.

Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır? Tüketilmesi Gereken Besinler

Anne ve bebek sağlığını olumsuz etkileyen gıdalar arasında şekerli gıdalar, yağlı kızartmalar, aperatifler, alkol, sigara, likör, kola gibi gazlı içecekler, sosis, salam gibi işlenmiş gıdalar, hazır meyve suları, reçeller, çay, kahve ve düşüğe neden olabilecek bazı bitki çayları yer alır.

Hamilelikte Beslenme ve Faydalı Besinler

kolay-diyet-listesi-hamilelikte-beslenme-nasil-olmali

Hamilelikte beslenme denildiği zaman öncelikle protein ve demir içeren besinler tüketilmesi gerektiğini belirtmemiz gerek. Bunun için de kırmızı et, yumurta, tavuk eti, mercimek; Omega 3 içeren ton balığı ve sardalye; kalsiyum kaynağı olan süt, peynir, yoğurt; Lif kaynağı olan yeşil yapraklı sebzeler; C vitamini içeren portakal, greyfurt, mandalina, lahana, çilek, ahududu, yeşil biber ve limon; demir içeren karaciğer gibi sakatatlar; folik asit bulunan ıspanak, karnabahar, brokoli, yer fıstığı, fındık; lif kaynağı olan kepekli ekmek; enerji veren kuru yemiş ve kuru meyveler rahatlıkla tüketilebilir.

Hamilelikte Beslenme Diyeti

kolay-diyet-listesi-hamilelikte-beslenme-nasil-olmali

Sizler için örnek hamilelikte beslenme diyeti hazırladık. Fakat bu diyet örnek teşkil etmesi açısından hazırlanmıştır. Sizler hamilelik esnasında herhangi bir beslenme düzenine uymadan önce muhakkak bir uzman ile görüşmeniz gerekmektedir. Uzman sizin yaşınıza kilonuza ve sağlığınıza bakara ona uygun bir beslenme düzeni hazırlayacaktır. Örnek diyetimiz ise şu şekildedir;

Kahvaltı

  • 1 ya da 2 ince dilim ekmek
  • 1 tane haşlanmış köy yumurtası
  • 1 dilim peynir
  • dereotu, salatalık, domates (sevdiğiniz başka yeşillik varsa onları da ekleyebilirsiniz.)
  • 7 adet siyah zeytin
  • 1 tatlı kaşığı bal (isteğe göre pekmez de olabilir.)

Ara Öğün

  • 1 adet sevdiğiniz bir meyve
  • 1 bardak ev yapımı ayran

Öğle Yemeği

  • Bir tabak etli bir yemek
  • bir porsiyon pilav
  • bir kase mevsim salata
  • ekmek
  • bir bardak ev yapımı ayran

Ara Öğün

  • Bir dilim peynir
  • Bir dilim ekmek
  • Domates ve salatalık
  • Bir adet sevdiğiniz bir meyve

Gece Yemeği

  • Bir su bardağı süt
  • Bir porsiyon meyve
  • Eğer canınız isterse bir porsiyon sütlü tatlı da yiyebilirsiniz.

Yazımızı beğendiyseniz Hamilelikte Kaç Kilo Alınmalı ? konulu yazımızı da okuyarak hamilelikte alınması gereken kilo miktarı hakkında da ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz.

coreldraw lisans satın al

Yoruma kapalı.