Gebelikte Beslenme İpuçları ile Sağlıklı Beslenin!

Gebelik döneminin hassasiyetinden dolayı pek çok konu üzerinde durulmaktadır fakat gebelikte beslenme, üzerinde durulması gereken en önemli konulardandır.

Her anne adayı hem kendi sağlığı hem de bebeğin sağlığı için nasıl beslenmesi gerektiğini ve bu dönemde hangi adımların doğru olduğunu düşünebilmektedir. Bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişmesi ve dünyaya gelmesi için sağlıklı ve dengeli beslenme büyük önem taşımaktadır. Gebelik sürecinde bebeğin tüm gelişimi annenin aldığı besinlerin plasenta ile bebeğe ulaşmasıyla tamamlanır. Elbette bu dönemde her annenin besin ihtiyacı değişiklik göstermektedir.

YouTube video

Bu sebeple beslenme programı özel olmalıdır. Fazla besin tüketiminin bebeğe daha iyi geleceği düşüncesi en çok rastlanılan yanlış bilgilerdendir. Her anne kendi kalori ihtiyacından bir seviye daha fazla besin almalıdır. Besin alımı sağlıklı şekilde gerçekleşmeli ve zararlı ürünlerden kesinlikle uzak durulmalıdır. Bebeğin anne karnındaki beyin, vücut, bağışıklık gibi sistemlerinin gelişmesi, annenin gebelik dönemini ne şekilde geçirdiğiyle doğrudan ilişkilidir. Özellikle gebelikte beslenme her anne adayının dikkat etmesi gereken ilk maddelerdendir. 

Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır ?

kolay-diyet-listesi_gebelikte-beslenme-ipuclari-ile-saglikli-beslenin
Gebelikte Beslenme İpuçları ile Sağlıklı Beslenin!

Gebelikte beslenme, anne adayının artış gösteren enerji ve protein ihtiyacının karşılanmasıyla başlamalıdır. En büyük değişiklik enerji ve protein alımında oluşur. Bunun yanında diğer ihtiyaçların (yağ,vitamin,mineral) kazanımı bir şekilde ilerlemeli ve bu denge gebelik sonrasını takip eden emzirme döneminde de korunmalıdır. Bu sayede besin depolarının işleyişi devam ettikçe anne, emzirme dönemindeki süt salınımına da olumlu yönde zemin hazırlamış olacaktır.

kolay-diyet-listesi_gebelikte-beslenme-ipuclari-ile-saglikli-beslenin (8)

Protein alımı için hayvansal ve bitkisel kaynaklar bolca tüketilmelidir. Bitkisel kaynakların mevsimsel besinler olmasına özen gösterilmelidir. Enerji kaynağı olan yağ alımı da süt, yoğurt, tereyağı, zeytinyağı, balık yağı gibi bileşenlerin bulunduğu kaynaklardan sağlanmalıdır. Annenin bu dönemde sarfedeceği eforu en iyi şekilde toparlayacak etken yağ alımıdır.  

kolay-diyet-listesi_gebelikte-beslenme-ipuclari-ile-saglikli-beslenin (2)

Bunun dışında hem annenin besin ihtiyacının hem de bebeğin zihinsel ve fiziksel gelişiminin sağlanması için folik asit kaynağı olan ıspanak, kuru fasulye, ceviz, mercimek ve benzeri ürünler de tüketilmelidir. Doğum sorunları ya da düşük yapmak gibi durumların önüne geçmek için de tavuk, deniz ürünleri, yumurta, süt gibi besinlere öğünlerde yer verilmelidir.

kolay-diyet-listesi_gebelikte-beslenme-ipuclari-ile-saglikli-beslenin (3)

Bol su tüketimine özen gösterilmesi, kafein içeren ürünlerden ve keyif verici maddelerden uzak durulması gerekmektedir. Unutulmaması gereken nokta bu besinlerin ne derecede alınması gerektiğidir. Her anne adayı için aynı oranlar geçerli değildir. Bu durumda kendinizi aydınlatmak için doktorunuzla görüşmeniz en uygun yöntem olacaktır. 

Gebelikte Uzak Durulması Gereken Besinler 

kolay-diyet-listesi_gebelikte-beslenme-ipuclari-ile-saglikli-beslenin (4)

Gebelikte beslenme düzeni oluştururken tüketilecek besinlerin yanında uzak durulması gereken besinler hangileridir sorusunu da atlamamak gerekir. Bu besinler normal dönemde sizi etkilemese de gebelik gibi hassas bir dönemde hem sizi hem de bebeğinizi olumsuz yönde etkileme ihtimali taşımaktadır.  

kolay-diyet-listesi_gebelikte-beslenme-ipuclari-ile-saglikli-beslenin (5)

  • Az pişmiş ya da çiğ ürünler: Toksoplazma enfeksiyonunun meydana gelmesine sebebiyet veren az pişmiş ve çiğ ürünler düşük tehlikesine zemin hazırlayabilmektedir. Bu nedenle düşük doğum durumunun meydana gelmemesi için, az pişmiş veya çiğ ürünler tercih edilmemelidir.
  • Sakatatlar ve çiğ deniz ürünleri: Çiğ kaldığı müddetçe zararlı bakteriler içermelerinden dolayı bu dönemde uzak kalmak daha uygun olacaktır. 
kolay-diyet-listesi_gebelikte-beslenme-ipuclari-ile-saglikli-beslenin (6)
Gebelikte Beslenme İpuçları ile Sağlıklı Beslenin!
  • Alkol ve sigara tüketimi: Kalıcı hasar bırakma ihtimali taşıyan alkol ve sigara, sadece sizi değil bebek sağlığını da olumsuz yönde etkilemektedir. 
  • Hazır paket gıdalar: Katkı maddeleri ve doymuş yağlar içeren ürünler olması sebebiyle hazır gıdalar birçok zararı barındırmaktadır. 
  • Şekerli ürünler: Gebelik döneminde vücuda zarar verdiği bilinen en yaygın ürün kategorisi olarak, şekerli gıdalar çıkmaktadır. Şekerli ürünler yerine doğal şeker içeren taze besinler tercih edilebilir. 

Gebelikte Beslenme Örnek Günlük Liste 

kolay-diyet-listesi_gebelikte-beslenme-ipuclari-ile-saglikli-beslenin (12)

Gebelikte beslenme önerilerine geçmeden önce birkaç tane hususa dikkat çekmek gerekmektedir. Öncelikle vitamin, lif ve mineral açısından zengin olan yeşil yapraklı sebzeler bolca tüketilmelidir. Bunun yanında tok tutması nedeni ile kuru baklagiller tercih edilmelidir. Tabi baklagil tüketirken, ne kadar tükettiğinize dikkat edin. Çünkü miktarı abartmak, fayda yerine zarar getirir.

kolay-diyet-listesi_gebelikte-beslenme-ipuclari-ile-saglikli-beslenin (11)

Hem anne adaylarının gebelik süresince sağlığı, hem de doğum sonrası anne sütü için bu hususlara dikkat etmek gerekmektedir. Tabi gün içinde taze sıkılmış meyve suları da içilmelidir. Son olarak hamilelik döneminde ilk üç aylık dönemin oldukça önemli olduğunu ve buna göre hareket edilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Şimdi beraber gebelikte beslenme için örnek diyet listesine bir göz atalım:


Kahvaltı

  •  1 su bardağı süt (laktoksuz) 
  • 1 adet haşlanmış yumurta 
  • 2 dilim peynir 
  • 2 adet ceviz 
  • Domates veya salatalık 
  • 2 dilim tam tahıllı ekmek 

Ara öğün 

  • 5-6 adet kuru yemiş
  • 1 tabak meyve 

kolay-diyet-listesi_gebelikte-beslenme-ipuclari-ile-saglikli-beslenin (10)


Öğle  

  • 1 kase çorba 
  • 2 dilim tam tahıllı ekmek 
  • 1 porsiyon sebze yemeği (etli) 
  • 1 kase yoğurt 

Ara öğün 

  • 1 dilim peynir 
  • 1 dilim ekmek 

kolay-diyet-listesi_gebelikte-beslenme-ipuclari-ile-saglikli-beslenin (11)


Akşam

  •  1 kase çorba 
  • 120-130 gr et/köfte/tavuk ya da balık 
  • Bol yeşillikli salata 
  • 1 dilim ekmek ya da 2-3 kaşık pilav ya da makarna 

Ara öğün

  • 1 bardak süt (laktoksuz) 
  • 1 tabak meyve 

kolay-diyet-listesi_gebelikte-beslenme-ipuclari-ile-saglikli-beslenin (9)
Gebelikte Beslenme İpuçları ile Sağlıklı Beslenin!

Not: Gebelikte beslenme listesi bol sıvı tüketimi ve hafif egzersiz ve yürüyüşlerle desteklenmelidir. Haftalık veya aylık beslenme listeleri anne adaylarının besin ihtiyaçlarına göre hazırlanmalıdır. Bu dönemde beslenmenin oldukça önemli bir yeri vardır. Dolayısıyla anne adaylarının bu konuya oldukça önem vermeleri gereklidir. Konu ile ilgili daha detaylı bilgi için gebelikte beslenmenin önemi, başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. İyi okumalar😊


İlginizi Çekebilir: Hamilelik sürecinde bitki çaylarının tüketimi konusunda anne adaylarının kafası karışmış bir haldedir. Çünkü çocuk sağlığı açısından herhangi bir risk oluşturup oluşturmadığı konusunda bilgi sahibi değildirler. Bu konu hakkında daha fazla bilgi için bitki çayları nasıl yapılır, hamile iken bitki çayları içilir mi, başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. Keyifli okumalar😊


 

Yoruma kapalı.