Fazla Tüketildiğinde Hastanelik Eden Çaylar Nelerdir?

Fazla tüketildiğinde hastanelik eden çaylar aslında genel bir içeriğe sahip olmaktadır. Çünkü bedenin kimyasına göre her şeyin fazlası bir bakıma zarardır. Son dönemlerde bitkisel olan çaylara ve bitki içerikli birçok ürüne olan rağbet artış göstermiştir.

Fazla tüketildiğinde hastanelik eden çaylar
Fazla tüketildiğinde hastanelik eden çaylar

Piyasaya birçok hastalığa iyi geldiği söylenen farklı isimlerde ve içeriklerde bitki çayları sunulmuştur. Bunlardan bazıları ciddi anlamda fayda sağlarken bazıları da fazla tüketildiğinde şifa yerine zarar vermektedir. Bu yüzden bitki çayı kullanırken kullanım miktarına dikkat etmek oldukça önemlidir.

Fazla tüketildiğinde hastanelik eden çaylar

Piyasada yer alan bitki çaylarını tüketen kişilerin bazılarının kronik hastalıkları da mevcut olabilmektedir. Bu hastalar doğal olarak ilaç kullanmaktadırlar. Bitki çayları ilaç ile birlikte tüketildiğinde farklı reaksiyonlara sebep olabilmektedir. Bu yüzden bitki çayı tüketmeden önce kronik rahatsızlığı olanların doktor tavsiyesi alması gerekmektedir.

Fazla Tüketildiğinde Hastanelik Eden Çaylar ve Özellikleri

Fazla tüketildiğinde hastanelik eden çaylar arasında beş çay oldukça dikkat çekmektedir. Bu çaylar günümüzde kullanımı oldukça fazla olan yeşil çay, adaçayı, papatya çayı, sinameki çayı ve rezene çayıdır. Fazla kullanıldığında aşağıdaki zararlar gözlemlenmiştir.

1 – Yeşil Çay

Fazla Tüketildiğinde Hastanelik Eden Çaylar

Birçok insan zayıflamak için yeşil çay kullanır. Fazla tüketildiğinde hastanelik eden çaylar listemizin arasında en çok zarar veren bitki çayı sıkça kullanılan yeşil çaydır. Yeşil çay uzun süredir diyet yapanların ve zayıflamak isteyenlerin popüler olarak kullanmış olduğu bir çaydır.

Bu çay sürekli kullanıldığında bazı alerjik problemleri ortaya çıkarabilmektedir. Bununla birlikte birçok baş göstermektedir. Özellikle solunum yollarında hasarlar meydana gelmektedir. Bununla beraber sindirimde ve midede hasar olmaktadır.

Çok tüketildiğinde yeşil çayın zararları arasında kabızlık ya da ishal sıka rastlanılan durumlar arasındadır. Yüzün belli hatlarında şişmeler meydana gelebilmektedir. Bu çayın verdiği bir diğer zarar ise yanlış kullanımından kaynaklanmaktadır. Karnınız aç iken tükettiğiniz de karaciğere kötü etki etmektedir. Zehirleyici toksitler ortaya çıkmaktadır.

2 – Adaçayı

Fazla Tüketildiğinde Hastanelik Eden Çaylar

Adaçayı özellikle kış mevsiminde tüketilen ve sıkça kullanılan çaylar arasında gelmektedir. Oldukça yararı olan adaçayının bir gün içerisinde olması gerekenden daha fazla tükettiğinizde ise olumsuz durumlarla karşılaşmanız mümkündür.

Adaçayı fazla tüketildiğinde hastanelik eden çaylar arasındadır. Özellikle gebeleri olumsuz olarak etkilemektedir. Gebe ya da emzikli anneler mümkünse hiç tüketmemeli ve bitki çaylarından kaçınmalıdırlar.

Adaçayının aşırı kullanımında içerisinde bulunan thujone kimyasalı yüzünden ters etki oluşmaktadır. Adaçayının zararları arasında bu maddenin aşırısı zehre dönüşmesi yer almaktadır. Zehrin vücuda girmesi ise karaciğere ve sinirlere zarar vererek vücudu olumsuz etkilemektedir.

Hormonları da aşırı kullanımında olumsuz etkilediği bilinmektedir. Adaçayının içerisinde yer alan östrojen hormonu kadınların dış görünüşünü bozmakta ve erkeklere kadınımsı özellikler kazandırmaktadır. Aynı zamanda cinsel yönden olumsuz etkilemektedir.

3 – Papatya Çayı

Fazla Tüketildiğinde Hastanelik Eden Çaylar

Sakinleştirici ve yatıştırıcı özelliği ile bilinen papatya çayının aşırı kullanımında faydasından çok zararı görülmektedir. Fazla tüketildiğinde hastanelik eden çaylar kategorisinde yer almaktadır.  Başta kronik hastalığa sahip olan kişilerin kullanmadan önce doktor onayı alması gerekmektedir. Çünkü ilaçla kullanıldığı zaman yan etki oluşturma riski yüksektir. Özellikle şeker hastalarının tüketmemesi gerekmektedir.

Bitki çaylarının sinir sistemi üzerine de etkisi bilinmektedir. Papatya çayı da sinir sistemi üzerinde etkisi fazladır. Başlarda bu olumlu bir durum olarak gözükse de dozu arttığında riskli hale gelmektedir. Bu yüzden epilepsi gibi rahatsızlığı olanların kullanmaması gerekmektedir.

4 – Sinameki Çayı

Fazla Tüketildiğinde Hastanelik Eden Çaylar

Ege ve Akdeniz bölgelerinde üretilen bu çay özellikle zayıflamayı düşünen kişiler tarafından sıkça tüketilmektedir. Bu çayın idrar sökücü özelliği bulunmakla birlikte kabızlığı önlediği bilinmektedir. Ancak bu çay aşırı tüketildiği zaman bazı olumsuz durumlar ile karşılaşmak mümkündür.

Sinameki çayının zararları, çok fazla tüketildiği zaman mide bulanması ve bulantı arkasından kusma gibi davranışlar gözlemlenmektedir. Hamile ve emzikli annelerin, çocukların ve kan sulandırıcı ila kullananların tüketmemesi gerekmektedir. Ayrıca bu çaya alışan bağırsaklar normal işlevlerini yerine getirmeyi unutmaktadır.

Fazla tüketildiğinde hastanelik eden çaylar arasında olan sinameki ayı iskelet sistemine de zarar vermektedir. İskelet sistemi gücünü yitirmekte ve kemikler güçsüzleşmeye başlamaktadır. Aşırı dozda karaciğerlerde zehirlenme meydana gelmekte ve idrarda sıkıntılar yaşanmaktadır.

5 – Rezene Çayı

Fazla Tüketildiğinde Hastanelik Eden Çaylar

Rezene çayı daha çok ağrıları olan kişilerin ağrı kesici niyetine tüketmiş oldukları bir çaydır. Bağışıklığa ve organların temizlenmesine de önemli katkısı olan rezene çayının aşırı tüketiminde zararlar görülmektedir. Rezene çayı günde en fazla iki bardak içilmelidir.

Aşırı tüketildiği takdirde rezene çayının zararları, ciltte bazı gözle görülür problemler meydana gelmektedir. Kabaran bir vücut ve kızaran bölgeler meydana gelmektedir. Mide bulantısı akabinde kusma gibi problemler meydana gelmektedir. Emzikliler gebe olan ve çocuklar kullanmamalıdır.

Fazla Tüketildiğinde Hastanelik Eden Çaylar ve Sürekli Bitki Çayı İçmenin Zararları

Fazla tüketildiğinde hastanelik eden çaylar
Fazla tüketildiğinde hastanelik eden çaylar

Fazla tüketildiğinde hastanelik eden çaylar kişilerde kimi zaman kalıcı etkiler bırakabilmektedir. Bunun için dozunu iyi ayarlamak ve kontrollü kullanmak gerekmektedir. Bitki ayları vücudumuzun birçok noktasına etki ettiği unutulmamalıdır.

Fazla Tüketildiğinde Hastanelik Eden Çaylar
Fazla Tüketildiğinde Hastanelik Eden Çaylar

Bitki çayları haricinde Türk toplumunun sürekli tüketmiş olduğu siyah çay vardır. Diğer çaylar gibi günde birkaç defa tüketilebilmektedir. Ancak aşırı tüketiminde siyah çayın da yan etkileri bulunmaktadır.

Sürekli bitki çayı içmenin zararları şu şekildedir;

  • Vücutta organlar normal işleyişini unutarak tembelleşebilmektedir. Bu durum vücut sağlığı için olumsuz bir şeydir.
  • Bitki çayları içerisinde kafein bulunması bazı kalp rahatsızlıklarına ve uyku bozukluklarına sebep olabilmektedir.
  • İlaç kullananlar kesinlikle doktor tavsiyesi olmadan kullanmamalıdır. İlaçların yan etki yapma ihtimali bulunmaktadır.

Bonus: Bitki Çayları Nasıl Demlenmeli ?

YouTube video

İlginizi Çekebilir: Depresyona İyi Gelen 4 Muhteşem Bitki Çayı

Yoruma kapalı.