Evde Kaliteli Filtre Kahve Nasıl Yapılır ?

Filtre Kahve Nasıl Yapılır sorusunun cevabı aslında sandığımız kadar da zor değildir. Bazen ders çalışırken ya da bir film izlerken yanında da bir kahve içmek isteriz. Böyle zamanlarda yapabileceğiniz harika bir tarif vereceğiz sizlere…

YouTube video

Kahvenin antioksidan deposu olduğunu ve B2, B3, B5 gibi değerli vitaminleri bizlere armağan ettiğini biliyoruz. Günde içilen iki bardak sade kahve kalp rahatsızlıklarını önleyebileceği gibi karaciğer hastalıklarına da engel olur.

evde-kaliteli-filtre-kahve-nasil-yapilir

Muhteşem kokusu ve keskin tadı ile thirdwaveyani üçüncü dalga kafelerin menüsünde önemli bir yere sahip olan filtre kahvede, diğer kahvelerle aynı yararlı etkilere sahiptir. Hem pandemi hem de giderek artan kahve fiyatları sebebiyle ulaşılması zor bir hale gelen filtre kahve, bazı püf noktalar ve demleme yöntemleri sayesinde nitelikli bir şekilde evde yapılabilir.

Makinede Filtre Kahve Nasıl Yapılır

evde-kaliteli-filtre-kahve-nasil-yapilir

Filtre kahve nasıl yapılır sorusunun cevabını püf noktaları ile beraber vermek daha doğru olacaktır. Kaliteli bir kahve için diğer tüm tariflerde olduğu gibi püf noktalar çok önemlidir. Bu tüyolar sayesinde kafelerde içtiğiniz kahvenin tadına ulaşmanız mümkün olacaktır. Makinede filtre kahve nasıl yapılır sorusunu şu şekilde yanıtlayabiliriz;

evde-kaliteli-filtre-kahve-nasil-yapilir

  • Kahvenin taze çekilmiş olması gerekiyor. Taze kahveye ulaşmanın iki yolu vardır. İlki, kahvecilerden günlük ya da haftalık taze çekilmiş kahve almak. İkincisi ise öğütülmemiş, çekirdek kahve alıp evdeki kahve öğütücü makineler yardımı ile istediğiniz zaman taze kahveye ulaşmak. Kahvenizi bahsi geçen elektronik aletler ile öğütebileceğiniz gibi manuel bir şekilde el değirmenleri ile ezerek öğütmeniz de mümkün.
  • Kahveyi ideal kalınlıkta öğütmeniz çok önemli. Un gibi yani türk kahvesi kadar öğütülmüş bir kahve hem bulanık bir görüntüye hem de yanık bir tada sebep olacaktır. Eğer frenchpress kullanıyorsanız kahve tanecikleri bardağınızda birikir. İdeal kahve kalınlığı daha taneli, peeling tozu gibi olmalıdır.

evde-kaliteli-filtre-kahve-nasil-yapilir

  • Kahvenizin son tüketim tarihine dikkat edin çünkü kavrulmuş kahvenin yaklaşık ömrü iki aydır. İki ay sonunda kahve kokusunu ve tadını kaybetmeye başlar.
  • Nasılsa kaynarken mikrobu ölüyor diye düşünüp çeşme suyu kullanmayın. İyi PH değerine sahip bir suyla daha yumuşak bir içime ulaşabilirsiniz.
  • Kaynar kaynamaz suyu kahvenize boca etmeyin. Suyun kaynamasından sonra iki ya da üç dakika beklemeniz kahvenin kokusunu daha iyi çıkarır. Diğer türlü kahveyi yakmış olursunuz.

evde-kaliteli-filtre-kahve-nasil-yapilir

  • Hassas bir mutfak tartısı gerekli ölçümleri yapmanız için şart. Standart kahve ölçüsü bire on beş ile yirmi arasında değişir. Bir bardak için on beş gram kahve kullanacaksanız yaklaşık iki yüz kırk ml su kullanmanız lazım.
  • Filtre kahve kağıdı ile demleme yapacaksanız kesinlikle kahveyi koymadan önce kağıdı ıslatmalısınız. Böylece kahve ve kağıt özdeşleşir.
  • Son olarak damak tadınıza uygun olan filtre kahve türünü keşfedin.

Filtre Kahve Türleri

evde-kaliteli-filtre-kahve-nasil-yapilir

Onlarca filtre kahve türü arasında damak tadınıza uyan kahveyi bulmanız biraz zaman alabilir. İçimini sertliğine ve yumuşaklığına göre, kokusu ve yoğunluğuna göre zaman zaman farklı filtre kahve türlerine yönelebiliriz. Bazen ihtiyacınız kafeinsiz bir kahve iken bazen de uyumamak ve daha dinç kalmak için sert filtre kahve türleri tercihimiz olur. İşte yoğunluğu, sertliği ve kokularına göre bazı filtre kahve türleri:

evde-kaliteli-filtre-kahve-nasil-yapilir

  • Brezilya: Çok yumuşak içimli olan bu kahvenin tadı ve kokusu aynı kahve ailesinden geldikleri için Türk kahvesini andırır. Yeni başlayanlar için iyi bir tercihtir.
  • Guatemala: İçimi brezilyadan daha sert ve yoğundur. Kafein seviyesi yüksek olduğundan sizi uyanık ve enerjik tutar. Hafif aromatik bir tada sahiptir.
  • Kenya: Orta sertlikte olan bu filtre kahve türü sert ve yoğun içimlidir. İçerken turunçgiller aromasını hissetmek mümkün.

evde-kaliteli-filtre-kahve-nasil-yapilir

  • Afrika: Sertliği ve yoğunluğu diğer kahve türlerine göre daha fazladır.
  • Colombian: İçimi gayet yumuşak olan bu filtre kahve çeşidiyeni başlayanlara sık sık tavsiye edilir.
  • Sumatra: Son derece sert birfiltre kahve türüdür. Adını Endonezya’nın bir kahve tarlasında alır.
  • House Blend: Orta sertlikte olan bu kahve Brezilya ile çok benzerdir.
  • Decaff: Filtre kahve tadını çok seven ama kafein almak istemeyenler için üretilmiş olan bu kahveler kafeinsizdir.
  • Aromalı Filtre Kahveler: Piyasada vanilya, fındık ve karamel aromalı filtre kahveler çokça bulunur. Bunları hazır alabileceğiniz gibi marketlerde satılan pasta aromalarıyla da yapabilirsiniz.

Evde Filtre Kahve Demleme

evde-kaliteli-filtre-kahve-nasil-yapilir

Filtre kahve nasıl yapılır sorusundan sonra evde filtre kahve demleme konusu da çokça merak edilmektedir. Evde hazırlayacağınız filtre kahveyi frechpress ve filtre kahve kağıdı fark etmeksizin aynı yol ile hazırlayabilirsiniz.  Evde filtre kahve demleme aşamalarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Öncelikle bir tatlı kaşığı kadar (15 ya da 20 gram) filtre kahveyi frenchpressinize ya da önceden ıslatmış olduğunuz filtre kahve kağıdının içine boşaltın tabii kağıdın altında kahvenin akabileceği bir hazne olsun.
  • Kaynamış ve dinlenmiş suyunuzu kahvenin üstüne yavaş yavaş dökün.
  • Eğer filtre kahve kağıdı ile yapıyorsanız suyu yavaş yavaş döktükten sonra altta biriken kahveyi bardağınıza alıp içebilirsiniz.

evde-kaliteli-filtre-kahve-nasil-yapilir

  • Eğer frenchpress ile yapıyorsanız suyu döktükten sonra tahta bir kaşık yardımı ile kahveyi karıştırın. Filtre kısmını takın ve kahve taneciklerinin yüzeyde birikmesini bekleyin. Yaklaşık üç dakika sonra pressi bastırıp kahvenizi bardağınıza alabilirsiniz.
  • İsteğinizegöre kahvenizi soğuk veya sütlü şekilde hazırlayabilirsiniz. Kahvenizi sade bir şekilde hazırladıktan sonra aromalandırma yapmak ve tarçın, süt gibi ilaveler katmak sizin damak zevkinize kalmıştır.

Yoruma kapalı.