DUCHENNE GÜLÜMSEMESİ NEDİR ?

Duchenne Gülümsemesi Ömür Uzatır mı ?

DUCHENNE GÜLÜMSEMESİ NEDİR?

Samimi gülüş nedir? Karşınızdaki kişinin gerçekten gülümsediğini nereden anlarsınız? Gerçekten mutlu insanlar nasıl gülümserler?

Fransız fizyolog Duchenne, gerçek gülüşün sahte olanla çok kolay bir şekilde ayırt edilebileceğini savunmaktadır. Duchenne’nin kendi ismini verdiği gülüşün genel tanımı şöyledir: Duchenne gülümsemesi, kişinin gülümsemesi sırasında göz ve ağız etrafındaki kasların kasıldığı gülüşlerdir. Yani eğer bir kimse gülerken sadece dudak etrafında kasılmalar meydana geliyor; göz etrafında herhangi bir hareketlenme olmuyorsa gerçekten gülümsemiyor; dolayısıyla o durumdan gerçekten memnun değildir, demektir.

Duchenne Gülümsemesi Ömür Uzatır mı ?

Bilim adamları ve fizyologlara göre Duchenne gülüşüne sahip kişiler diğerlerinden 8 ile 10 yıl daha fazla yaşıyorlar. Çünkü onlar, duygularını saklamak için çaba sarf etmiyorlar. Durumlar karşısındaki tepkilerini kontrol etmiyorlar. Bu da stresten uzak bir yaşama yani daha sağlıklı bir ömre sahip olunmasını sağlıyor.

Duchenne gülümsemesi
Bilim adamları ve fizyologlara göre Duchenne gülüşüne sahip kişiler diğerlerinden 8 ile 10 yıl daha fazla yaşıyorlar.

Gülüşümüzü Kontrol Edebilir Miyiz?

Gülüşümüzü genel anlamda kontrol edebiliriz. Fakat içinde bulunduğumuz ortam, kendimizi oldukça sık kontrol etmemizi gerektiriyor; duygularımızı dizginlememizin zorunlu olduğu olaylara mahal veriyorsa; sahte gülümsemeye alışarak, bunu bir davranış haline getirebiliriz.

Psikolog Paul Ekman’ın araştırmalarına göre sahte ve gerçek gülümseme beynimizin farklı bölgelerinde oluşmaktadır. Günlük yaşamda, günü kurtarmamızı sağlayan yani sahte gülüşlerimiz beynimizin sol yarımküresinde yer alan motor korteksi tarafından kontrol edilmektedir. Gerçek gülüşlerimiz ise sağ yarımküresinde yer alan limbik sistemler tarafından oluşturulmaktadır.

Duchenne Gülümsemesi Fizyolojisi

Limbik sistem, duyguların oluşmasında da önemli rol oynayan bir yapıya sahiptir. Bu demek oluyor ki; duygularımızı kontrol edebildiğimiz oranda gülüşümüzü kontrol edebiliriz. İstemediğimiz bir durumla karşı karşıya kaldığımızda verdiğimiz tepki ve istemeden yaptığımız gülümseme motor korteksimiz sayesinde oluşarak; o anı duygusal bir hasar oluşturmadan geçirmemizi sağlamaktadır. Gerçekten hoşumuza giden bir durumda ise limbik sistemlerimizin etkisi altında kalarak hem dudak çevremizde hem de göz çevremizde kasılmalar meydana gelerek gülümseriz. Bu gülümsemeye Duchenne Gülümsemesi denir.

Yoruma kapalı.