Beslenme ve Diyetetik Bölümü Nedir? Diyetisyen Olmak İçin Ne Yapmalıyız?

Beslenme ve Diyetetik Bölümü Mezunu Ne Yapar?

Neredeyse hastalık düzeyine gelen kilo sorunlarının çözümü için beslenme ve diyetetik bölümü oldukça işlev görmektedir.

Obezite ve aşırı kilonun gittikçe arttığı bugünlerde üniversite sınavına hazırlanan öğrencilerin tercihlerinin arasında beslenme ve diyetetik bölümü popülerlik kazanmaya başladı fakat her bölümde olduğu gibi öğrenciler diyetisyen olmak için ne yapmalıyız sorusuna cevap aramakta. 

Diyetisyen Olmak İçin Ne Yapmak Gerekir ?

YouTube video

Aşırı şeker ve karbonhidrat tüketimi her geçen gün artmaktadır. Bu durumun sonuçları ise toplumdaki kişilerin aşırı kilolu ya da obez olmasıdır. Obezite yalnız gezmeyen bir hastalıktır. Obez ya da aşırı kilolu insanlar şeker, tansiyon ya da kalp hastalıkları için bir numaralı adaylardır. Yeni salgın aşırı kilolu olmanın tedavi edicileri ise diyetisyenlerdir.

Bundan dolayı yıllar geçtikçe yeni fakülteler açılıyor ve her yıl binlerce diyetisyen bu fakültelerden mezun oluyor. Bundan dolayı üniversite tercihleri arasında beslenme ve diyetetik bölümü daha çok tercih edilmeye başlandı. Öğrenciler nasıl diyetisyen olunur sorusunun cevabı beslenme ve diyetetik bölümü içerisinde saklıdır. 

Diyetisyen Olmak İçin Alınması Gereken Eğitim Nedir ?

Diyetisyen olmak için ne yapmalıyız sorusunun ilk cevabı lise eğitiminden geçmektedir. Lise eğitimde bu sorunun cevabı için diyetisyen olmak için lisede hangi bölüm okunmalı sorusunu sormalısınız. Öncelikle liselerde diyetisyenlik gibi bir bölüm yok. Bu durumda lisede göreceğiniz alan eğitimini beslenme ve diyetetik bölümü için uygun olmalıdır.

diyetisyen-olmak-icin-ne-yapmaliyiz

Lisede alanınızı seçerken diyetisyenlik hangi alan öğrencileri tarafından tercih edilebilir öğrenmelisiniz. Lisede sayısal bölüm seçmeniz sizin için daha avantajlı olur. Sonrasında diyetisyen olmak için kaç puan gerekir, araştırmalarını yapmalısınız ve ona göre bir çalışma planı oluşturmalısınız. Beslenme ve diyetetik fakültesi ve sağlık bilimleri fakültesi beslenme ve diyetetik bölümü bölümlerinde mezun olan ve 4 yıllık lisans diplomasına alan kişiler diyetisyen olarak çalışabilir. 

Diyetisyenlerin Taşıması Gereken Özellikler Nelerdir ?

Diyetisyen olmak için ne yapmalıyız sorusunun tek cevabı lisans eğitimi değildir. Yeme alışkanlıklarımızın bozuldu bugünlerde diyetisyenlere çok iş düşmektedir. Diyetisyen olmak istiyorsanız erkek diyetisyen olur mu ya da kadınlar için uygun bir meslek şeklinde düşünmemelisiniz.

diyetisyen-olmak-icin-ne-yapmaliyiz

Kendinizi yeterince sabırlı mıyım, hoşgörü sahibi bir insan mıyım ya da iletişim becerilerim yeterince iyi mi diye tartmalısınız çünkü diyetisyenlik birebir insan iletişimiyle ilgilidir. Diyetisyen olduktan sonra karşınıza kilo vermek için çok sabırsız ya da inatçı danışanlar çıkabilir. Bu durumlarda danışanlarınıza hoşgörü ve sabırla yaklaşmalı ve iletişim becerinizle danışanlarınızı sağlıklı beslenme şekline yönlendirmelisiniz. 

Diyetisyen Olmak İsteyenlere 5 Tavsiye  

Diyetisyenlik aslında önemli bir meslektir. Yalnızca zayıflamak isteyenlerin değil, sağlıklı bir yaşama sahip olmak isteyen kişilerin de başvurabileceği bir yerdir. Eğer diyetisyenin önemini anlamak istiyorsanız neden diyetisyene gitmek gerekir, başlıklı yazımızı okuyarak, diyetisyenlerin ne kadar önemli olduğunu görebilirsiniz. Şimdi ise diyetisyen olmak isteyen kişiler için 5 altın tavsiyemize gelelim;

1 – Zayıflatıcı Değilsiniz  

Diyet sadece zayıflamak içi yapılmaz. Sağlık beslenmek içinde diyet yapan insanlar var. Bundan dolayı 4 yıllık lisans eğitimi sırasında sporcu/yaşlı/ çocuk beslenmesi ve toplu yerlerde beslenme hakkında eğitim alacaksınız. Bunların yanında obezitede beslenme lisans eğitimindeki diğer eğitimlerle kıyaslandığında çok küçük bir yeri var. 

2 – Etik İlkelerine Uymalısınız 

Diyetisyen olmak için ne yapmalıyız sorusu sadece lisans eğitimiyle alakalı değildir. Diyetisyen olabilmek için etik kurallarına uymakta çok önemlidir.  Diyetisyenler mezun olurken insan sağlığını önemseyecekleriyle ilgili bir yemin ederler. Yani para ya da ticari çıkarlar için insan sağlığını tehlikeye atmamalısınız. 

3 – İngilizce Önünüzdeki Kapıları Açar – Beslenme ve Diyetetik Bölümü

diyetisyen-olmak-icin-ne-yapmaliyiz

Bilgi birikiminiz geliştirmek için güncel haber ve makaleleri yakından takip etmelisiniz. Maalesef bu makale ve haberler İngilizce olarak yazılıyor. Eğer İngilizce bilmiyorsanız öğrenmeniz gerekmektedir. Eğer diyetisyen olmak için ne yapmalıyız sorusunun ilk adımı beslenme ve diyetetik bölümü mezunu olmaksa ikinci adamı İngilizce öğrenmek. 

4 – Anlamsız Sorulara Hazır Olun 

Günümüzdeki beslenme şekillerinden dolayı çevrenizde birçok kilolu insan olabilir. Sizin diyetisyen olduğunuzu bilen akraba ya da arkadaşlarınız sizden diyet listesi isteyebilir ya da “Su içsem yarıyor nasıl zayıflayacağım?” gibi sorular sorabilir. Bu sorulara sakince cevap verebilmek için psikolojik olarak kendinizi hazırlamalısınız. 

5 – Masabaşı İşi Değil 

Diyetisyenlik masabaşında diyet yazılan rahat bir meslek değildir. Öncelikle 4 yıllık lisans eğitiminde zorlu bir eğitim alacaksınız. Sonrasında kendinizi danışanlarınıza anlatmaya çalışırken ayrı zorlanacağınız bir meslek. Kendinizi bu duruma hazırlamalısınız. 

Diyetisyenler Nerelerde Çalışabilir ? Beslenme ve Diyetetik Bölümü Mezunları Nerelerde Çalışır ?

Diyetisyen olmak için ne yapmalıyız sorusunun ardından bir çok insan diyetisyen maaşı ya da çalışma alanlarını merak eder. Öncelikle diyetisyenler özel ya da devlete bağlı hastanelerde mutfak bölümünde ya da obezite tedavisi yapan doktorlarla birlikte çalışabilirler.  Bunun dışında huzur evi, kreş, spor klüpleri ve fabrikalarda çalışma imkanı bulabilirler.

diyetisyen-olmak-icin-ne-yapmaliyiz
Beslenme ve Diyetetik Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Öğrenci olarak lisans eğitimini tamamladıktan sonra yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamlayan diyetisyenler akademisyen olarak üniversitelerde çalışabilirler. Bunun anı sıra diyetisyen maaşları çalışılan kurum ya da kuruluşlara göre değişkenlik gösterir. Devlet kurumlarında çalışan diyetisyenlerin maaşı ortalama 3000-3500 liradır. Özel sektörde maaş konusunda bir ortalama yoktur.  

Diyetisyene gitmek isteyenlerin sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Sadece kişisel istek değil aynı zamanda belirli hastalıklardan dolayı diyetisyen randevusu almak neredeyse zorunlu hale gelmiştir. Siz de Diyetisyen Randevu Sistemi Nasıldır? Diyetisyen Randevu Nasıl Alınır yazımızdan randevu almaya dair bilgi edinebilirsiniz.

Yoruma kapalı.