Bira Kilo Aldırır Mı?

En çok tüketilen alkollü içeceklerde biri olan bira acaba kilo alınmasına sebep olmakta mıdır? Özellikle yaşın ilerlemesi, içilen bira sayısının artması ve vücutsal hareketlilik azalıyor olması bu kilolara sebep olabilir mi?
Bu Yazımızda Neler Var :
Bira Göbeği
Bira içenlerin maruz kaldıkları cümlelerden biri de “bira göbeği” denilen, göbek bölgesinde yağlanmanın artıyor olmasıyla alakalıdır. Ancak bazı bira içen kişilerde göbek kısımlarının çok fazla yağlanmadığını hatta göbeklerinin olmadığını görmek mümkündür. Bunun için elbette içilin bira miktarının önemi kadar bira içen kişinin beslenme alışkanlıkları, vücut haraketliliğinin de önemi vardır.
Bira Göbeğinin Sebepleri Nelerdir?
Bira başlı başına göbek yapan bir içecek türü değildir. Önelikle bunu söyleyerek bira kilo aldırır mı sorusuna da yanıt vermeye başlayalım. Kilo almanın en önemli nedeni günlük olarak aldığımı kalori miktarından kaynaklanmaktadır. Yani vücudunuzun ihtiyacı olan günlük kalori miktarından daha fazla kalori alındığında düzenli olarak kilo almaya elverişli bir durum ortaya çıkar. Oysa tam tersine; günlük vücudumuzun kalori ihtiyacından daha az kalori alınırsa bu sefer de zayıflama ihtimali ortaya çıkacaktır. Bu nedenle sadece bira ile kilo alınmasını veya göbeğin oluşmasını doğru orantılamak yanlış olacaktır. Ancak bilinmesi gerekir ki alkol tüketimi vücuttaki yağın metabolize edilmesini geciktirmektedir. Yani vücut önce alkoli metabolize etmeye çalışacağından yağlar ikinci plana atılacaktır. Bu da yağlanmaya sebep olabilmektedir.
Kalori İhtiyacına Göre Bira Tüketimi Etkisi
Ortalama boy ve kiloda bir erkeğin, orta yaşlarda ve hareketsiz bir hayat yaşadığını, mesela masa başı bir işte çalıştığını düşünürsek günlük kalori ihtiyacı ortalama 2.000 kalori civarındadır. Elbette bu miktar cinsiyete, kilo, boy ve günlük hareketlilik durumuna göre değişmektedir. Ancak bu örnek üzerinden hareket etmek bir fikir sahibi olmanızı sağlayacaktır. Biraların ortalama kalori miktarları 150kcal kadardır. Günde içilecek 4 bira ile vucdumuza 600kcal almaktayız. Yenilen üç öğün yemeği ve içerdiği besinlerin türünü eklersek 2.000kcal geçmemiz mümkündür. Kaldı ki biranın yanında tüketilen ki genelde yağlı, kalori miktarı çok çerezler tüketilir, eklediğimizde bu sınırı geçmemiz kaçınılmaz olmaktadır. Bu nedenle bira tüketimi dışında tüketilen gıdalar, öğünlerde yenilen besinlerin kalori miktarları ve son olarak insanın hareketliliği kilo alımını ve göbek oluşumunu tetiklemektedir. Düzenli egzersiz ve spor yapan kişiler, vücuda aldıkları kalori kadar yaktıkları için bu insanların bira tüketimleri ne olursa olsun göbek ve kilo fazlalığını ortadan kaldırmaktadır.
Tek Suçlu Bira Mı?
Anlaşılacağı üzere bira, çok sayıda ve abartılı şekilde, gece uyku öncesinde tüketilmemek kaydıyla ve sürekliliği artmadıkça tek başına kilo alma ve göbek oluşumu için suçlanmamalıdır. Tüm gün tükettiğimiz besinlerin kalori miktarları, biiranın yanında tüketilen gıdaların cinsleri ve elbette vücudumuzun kalorileri yakacak kadar hareketli olup olmaması göbek oluşumunda, kilo almamızda etkindir.

Inclined Glass of beer