Akdeniz Diyet Nedir?

Akdeniz bölgesi’nin geleneksel beslenme kurallarını içeren bir diyet planı. Akdeniz’deki komşu ülkeler, geleneksel bir yemeğe ve yeme alışkanlıklarına göre beslenmenin bir yoludur. Akdeniz diyetinin dünyası Med Diet’in dalıdır. İlk olarak 1993 yılında Akdeniz Diyet Piramidi’nde Harvard Halk Sağlığı ve Dünya Sağlık Örgütü ile birlikte gerçekleştirildi.

Akdeniz beslenme piramidine baktığımızda, piramidin sosyal yaşamının kalabalık yerlerde yemek gibi sosyal yaşamı desteklediği vurgulanmaktadır. Piramidin üst katmanlarına ulaşırken, sebzeler, meyveler, zeytinyağı ve tahıl grupları; üst tabakadaki deniz ürünleri; üst katında süt ürünleri, yumurtalar, tavuk eti; Üst tabaka kırmızı et ve tatlılardır. Bu diyet, su tedavisi ve istenirse 1-2 dereceli kırmızı şarapla diyete eklenebilir

Akdeniz Diyeti 

Akdeniz Diyeti
Akdeniz Diyeti

Akdeniz tarzı diyet biçiminde taze meyve ve sebzelerle beslenme; yemeklere zeytinyağı ve baklagil yemeklerinin eklenmesi; tereyağı gibi yağ türlerini tüketmemek; süt, peynir, yoğurt gibi yarım yağları yemeyi tercih edin; kırmızı et ve tatlılar, besin bileşenlerinin yanı sıra nadirdir. Bu diyette günlük kalorilerin yüzde 35-40’ı zeytinyağı, ceviz, fındık, badem, avokado gibi yiyeceklerden elde edilir.

Akdeniz diyeti dikkate alınması gerekenler:

Taze sebze ve meyveler her gün diyet planına dahil edilmelidir.

Yulaf, kahverengi pirinç, soya fasulyesi, keten tohumu, makarna, kuskus, kahverengi ekmek gibi tahıl ürünleri diyet planına dahil edilmelidir.

Sebze ve bakliyat zeytinyağı ve fındık yağı gibi tohum yağları ile hazırlanmalıdır.

Yağ kaynağı olarak tereyağı ve hindistancevizi yağı yerine, zeytin yağı, fındık yağı, ceviz, badem, ve avokado gibi yiyecekler tercih edilmelidir.

Tavuk ve balık eti haftada 2 gün tüketilmeli, yumurtalar gün geçtikçe yenilmelidir.

Kırmızı et ve tatlı yiyecekler ayda bir kez tüketilmelidir.

Süt, yoğurt, ayran ve peynir gibi süt ürünleri tercih edilmelidir.

Akdeniz diyetine başlarken:

Sebze tüketimini arttırın. Bol yeşillikli salatalar, pişmiş sebzeler, sebze çorbaları ve sebzeli pizzalar gibi öğünlere yemek eklenebilir.

Yemek yeme alışkanlıklarınızı etle değiştirin. Kırmızı et tüketimi sınırlandırılmalıdır.

Et yemekleri tercih edildiğinde, et, makarna, pirinç ve haşlanmış sebzeler hazırlanabilir.

Süt ürünlerini yiyin. Süt ve süt ürünleri tercih edilmelidir. Beslenme planına özellikle yoğurt ve peynir dahil edilebilir.

Haftada iki kez deniz ürünleri yiyin. Ringa balığı, somon, sardalye ve ton balığı Omega3 yağ asitleri bakımından zengindir. İstiridye ve midye gibi deniz ürünleri de insan sağlığına faydalıdır. Bu besinlerin tüketimi arttırılabilir.

Vejeteryan akşam yemeğini haftanın 1 günü yiyin. Akdeniz diyetinin başında zeytinyağı ve sebze tüketimine uyum sağlamak için 1 öğünde vejetaryen bir yemek uygulanabilir. Bakliyat ve sebze yemekleri baharatlarla tatlandırılabilir. Fasulye, nohut ve mercimek gibi yiyeceklerle hazırlanan salatalar tüketilebilir.

İyi yağlar kullanın. Günlük öğünlere zeytinyağı, fındık yağı, yer fıstığı yağı ilave edilebilir. Beslenme planında yağ ihtiyacı olan sağlıklı yağlar, ceviz, badem, fındık ve avokado yiyecekleri karşılanabilir.

Tam tahıl ürünlerinden birini seçin. Tam tahıllı ürünler, birçok besin maddesi ve zengin bir lif içeriği içerir, bu da tokluğun dayanıklılığını arttırır. Yemeklerde bulgur, arpa, siyah ve kırmızı pirinç gibi Akdeniz tohumları tüketilebilir.

Tatlı olarak taze meyve yiyin. Tatlı ihtiyaçlarınızı karşılamak için gün boyunca taze meyveler tercih edilebilir. Kutlama yemeklerinde tatlılar ve dondurmalar tüketilebilir.

Akdeniz Diyetinin Faydaları Nelerdir?

Akdeniz Diyetinin Faydaları Nelerdir
Akdeniz Diyetinin Faydaları Nelerdir

Kıyı ülkelerinde yaşayan insanların daha yüksek yaşam kalitesine sahip olduklarını gördükten sonra bu beslenme şekli incelenmeye başlandı. Bu tür bir beslenmenin insan sağlığına birçok yararı olduğu sonucuna varılmıştır. Bu diyetin doymamış yağ asitleri bakımından zengin olması, antioksidan kaynakların tüketimi ve yüksek lif içeriği, sağlığı, beyin sağlığından sindirim sistemi sağlığına kadar birçok yönden etkiler.

  • Alzheimer hastalığına karşı korur, depresyon ve Parkinson hastalığı riskini azaltır.
  • Kansere karşı koruyucu etki gösterir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Kardiyovasküler sağlık için iyi.
  • Yüksek tansiyon ve kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.
  • Tip 2 diyabet riskini azaltır.
  • Kalp krizi riskini azaltır.
Akdeniz Diyet Zararları Nelerdir?
Akdeniz Diyet Zararları Nelerdir
Akdeniz Diyet Zararları Nelerdir

Uzmanlar aynı zamanda günlük enerjinin yüzde 35’inden daha azının sağlıklı bir beslenme planındaki yağ kaynaklarından olması gerektiğini de söylüyorlar. Ceviz, fındık ve zeytinyağı gibi yağ tipleri, kalbin sağlığını korumada etkili olmasına rağmen, diyet yağının fazlalığının, yüksek kolesterol gibi sağlık sorunlarına neden olabileceği düşünülmektedir.

BAKINIZ: 3 Günde 3 Kilo Nasıl Verilir?

Yoruma kapalı.