Zeytinyağlı Yemek Pişirirken Yapılan 10 Büyük Hata!

Zeytinyağlı Yemek Pişirme Sırları!

Zeytinyağlı yemek yapmak lezzeti ve sunumu da eklenince marifet ve tecrübe gerektiren bir iştir. Ancak, ne kadar tecrübeli olursanız olun, her yemeğin bir püf noktası olduğunu aklınızdan çıkarmamalısınız. Zeytinyağı Ayçiçek yağına oranla oldukça hafif ve aromatik bir yağdır. Soğuk tüketilebilen sulu yemeklerle birlikte salata ve mezelerin vazgeçilmezlerindendir.

Zeytinyağı kullanılan yemeklerin sağlıklı olmasıyla birlikte daha lezzetli olduğu da bilinen bir gerçektir. Zeytinyağlı yaparken belirtilen 10 büyük hatayı yapmadığınız sürece siz de mükemmel zeytinyağlı yemekleri yapabilirsiniz. Ayrıca yemeklerinizi ikram ettiğiniz kişilerden tam not almaya da hazır olun. İşte zeytinyağlı yemek pişirirken yapılan 10 büyük hata!

Zeytinyağlı Yemek Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Zeytinyağı uzun yıllardır sofralardan eksik olmayan bir yağ çeşididir. Peynir, zeytin, salatalar, mezeler ile uyumu bilinen bir gerçektir. Bununla birlikte sebze içerikli zeytinyağlı yemek çeşitleri de Türk yemek kültürünün olmazsa olmazıdır. Yapılan her yemeğin oran ve miktarı doğru şekilde ayarlandığında istenilen lezzete ulaşılmaktadır. Zeytinyağı ile yapılan yemeklerde de bu geçerli bir sebeptir.

Zeytinyağını yemeklerde kullanırken bazı durumlara dikkat edilmelidir. Bunlar tabloda belirtildiği üzere;

Kullanılan malzemeler Zeytinyağlı yemek içerisinde kullanılan sebzeler taze olmalıdır.
Servis edilişi Servis konusunda acele edilmemeli, belli ısıya gelene kadar dinlendirilmelidir.
Püf Noktası Yemek içerisine konulan 1 adet kesme şeker lezzetinin tam oturmasını sağlayacaktır.
Pişirme süresi Yemeğin pişme süresine dikkat edilmelidir. Aksi takdirde sebzeler dağılacaktır.
Ateş ayarı Yapılan zeytinyağlı yemek harlı ateşte pişirilmemelidir.
Su miktarı Sebzeli yemekler pişme esnasında suyunu saldıklarından su miktarı doğru ayarlanmalıdır.
Tüketim Soğuk servis edilebilen yemeklerin içinde zeytinyağlı yemek çeşitleri bulunur. Zeytinyağı kattığınız yemekleri soğuk olarak da tüketebilirsiniz.

 

1. Zeytinyağlı Yemek Yaparken Gereğinden Fazla Su Eklemek

Zeytinyağlı yaparken en çok zorlanılan kısım suyu ayarlamaktır. Yemekte kullanılan su ne eksik ne fazla olmalıdır. Yemeğe fazlaca su eklerseniz, zeytinyağlıdan daha ziyade sulu yemek tarifi elde edersiniz. Kısık ateşte pişirilen sebzeler kendi sularını saldığı için yemeğe çok az su eklemek yeterli olur. Zeytinyağlı yemeği pişirirken arada sırada kontrol ederek suyunun çok az ya da çok fazla olmamasına özen göstermelisiniz.

2. Yemeği Çok Yüksek Ateşte Pişirmek

Lezzetli bir yemek elde etmek istiyorsanız, bunun en güzel yolu yemeği kısık ateşte pişirmekten geçer. Zeytinyağlı sebzeler yüksek ateşte pişerse sebzelerin suyu ile lezzeti yemeğe geçmeyecektir. Ayrıca yemekte hoş bir aroma oluşmaz. Bunun için daima kısık ateşte pişirmeyi tercih etmelisiniz. Zeytinyağlı yemek pişmediği takdirde sıcak su ilave ederek aynı ayarda pişmeye devam etmelidir.

zeytinyagli-yemek-pisirme-tuyolari

3. Yemeği Pişirirken Çok Sık Karıştırmak

Zeytinyağlı yemeği pişirirken karıştırmak yemeğe zarar verir. Ayrıca fazla karıştırmak içerisinde yer alan sebzelerin dağılmasına sebep olmaktadır. Bunun için cam kapak üzerinden tahta bir kaşıkla tencerenin hemen kenarından yemeğin suyunu kontrol edebilirsiniz. Bunun dışında çok fazla karıştırmak yerine yemeğin kendi halinde pişmesini sağlayın.


Editörün Önerisi 100 Kilo Için Diyet Listesi


4. Pişirme Esnasında Yemeğe Şeker İlave Etmemek

Zeytinyağlı pişirirken biraz şeker ilave etmek yemeğin tadının yavan olmasını engeller. Osmanlı yemeklerinde de uygulanmış olan bu taktik yemeğin lezzet eşitliğini sağlamaktadır. Yemekte güzel bir aroma elde etmek için yalnızca 1 adet küp şeker veya yarım çay kaşığı şeker eklemek yeterli olacaktır. Bu kuralı, zeytinyağlı yemek çeşitleri olan yeşil fasulye, barbunya ve kuru fasulye yemeklerinde uygulayabilirsiniz.

5. Zeytinyağlılara Limon Suyu Eklememek

Yemeğin lezzeti kadar görüntüsü de çok önemlidir. Zeytinyağlı yemeklerin kararmasının nedeni pişirme esnasında limon suyu eklememektir. Pişirirken yemeğe yaklaşık 2 yemek kaşığı kadar limon suyu ilave etmeniz kıvamında ve kararmamış bir yemek elde etmenizi sağlar. Oranı yaptığınız zeytinyağlı yemek miktarına göre ayarlayabilirsiniz.

zeytinyagli-yemek-pisirme-tuyolari
Zeytinyağlı Yemek Pişirme Tüyoları

6. Zeytinyağlı Yemek Pişirirken Yağlı Kağıt Kullanmamak

Zeytinyağlı bir yemeğin parlak olması beklenir. Yemeğinizde parlak bir görüntü yakalamak amacıyla pişirme esnasında yemeğinizin üzerine pratik olarak yağlı kağıt örtebilirsiniz. Soğuyana kadar yağlı kağıdı beklettiğinizde parlak bir yemek elde edeceksiniz. Ayrıca;

  • Fırında yapılan zeytinyağlı üzerine yağlı kağıt örtmek yemeğin aniden kızarmasını engeller. Böylelikle yemeğin orantılı şekilde pişmesini sağlar.
  • Yemeğin suyunun sebzelerle birlikte olmasını sağlar ayrıca pişene dek su takviye etmenize gerek kalmaz.
  • Kaynama esnasında fırınınıza yemek sıçramasını engeller.

7. Kuru Soğanı Bıçakla Doğramamak

Kuru soğanı rendelemek yerine bıçakla doğramak tercih edilmelidir. Bıçakla doğranmış bir soğanı yemeğe eklediğinizde rendelenmiş soğanla yapılan yemeğe kıyasla neredeyse iki katı bir lezzet yakaladığınızı göreceksiniz. Unutmayın ki sebzelerin doğranış şekli lezzetini etkileyen ve değiştiren bir unsurdur. Örneğin bir sarımsağı yemeklerinize rendeleyerek veya doğrayarak ekleyin. İki yemek lezzeti de farklı olacaktır.

8. Yemeğin Tencerede Soğumasını Beklememek

Zeytinyağlı yemeği pişirdikten hemen sonra servis tabağına almamalısınız. Bunun için en doğru yöntem, zeytinyağlı yemeği bir gece önce pişirip, pişirdiğiniz tencere ile birlikte buzdolabında bir gün bekletmektir. Bu süre zarfında zeytinyağlı yemek kendini çekecek ve bütün malzeme özdeşleşecektir.

zeytinyagli-yemek-pisirme-tuyolari

9. Zeytinyağlı Sarma Yaparken İç Harcı Demlendirmemek

Zeytinyağlı sarma yapmak için hazırladığınız iç harcın kavrulduktan sonra bir süre demlenmesini beklemek çok önemlidir. Bunu yapmanız sarmalarınızın piştikten sonra içinin lapa olmasını önleyecektir. Ayrıca kuş üzümü ya da bir tutam toz şeker iç harcın lapa olmamasına yardımcı olacaktır.

YouTube video

10. Bakla ve Enginar Pişirirken Un Kullanmamak

Taze bakla ya da enginar pişirirken yemeğe zeytinyağı ile birlikte çok az un ekleyip karıştırın. Daha sonra ilave sebzeler ekleyin. Süsleme ve lezzet katması için biraz dereotu ve maydanoz ekleyin. Gerisi sizin damak lezzetinize kalmış. Bu şekilde yaptığınız zeytinyağlı yemek çok daha kıvamlı ve lezzetli olacaktır.

Yoruma kapalı.