Obezite Nedir?

Vücudun aşırı yağlanmasına bağlı olarak sağlığı tehdit edecek kadar kilolu olma durumuna obezite denir. Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de obezite sorunu oldukça yaygın. Her 100 kişiden 32’sinde obezite görülürken bu kişilerin çoğu (morbid) ileri derecede obezdir.

Kişinin hem günlük işlerini yapmasını, sosyal faaliyetlerini hem de psikolojik açıdan kendini kötü hissetmesine neden olan obezite diyabet, tansiyon, karaciğer yağlanması, kalp ve damar hastalıklarına neden olmakta acil olarak tedavi edilip kilo verilmeye başlanmadığı taktirde ise ölümle sonuçlanacak kadar ciddi bir hastalıktır. Kilo alan kişilerin vücudundaki yağ dokuları hızla artar. Yağ dokularında bulunan hormonsal maddelerin çoğalması iştahın daha fazla açılmasına ve daha fazla yemek yiyerek doyuma ulaşılmasını sağlar.

Obezitenin Nedenleri
Düzensiz ve sağlıksız beslenme
Hazır yiyeceklerin aşırı tüketilmesi
Şeker, yağ, tuz, nişasta ve unlu yiyeceklerin sürekli tüketimi
Asitli ve şekerli içeceklerin aşırı tüketimi
Uzun süre aç kaldıktan sonra fazla yeme alışkanlığı
Hareketsizlik
Troid bezi hastalıkları
Diyabet
Böbrek hastalığı
Kullanılan ilaçlar
Depresyon, anksiyete, stres gibi psikolojik hastalıklar
Alkol ve sigara tüketimi
Genetik etkenler

Obeziteyi Yendiğinizde Yaşam Kaliteniz Artar
Kişinin beden kitle endeksi hesaplandıktan sonra en uygun diyet programına başlanır. Obezite hastası kişi boyuna göre ideal vücut ağırlığına ulaştığında yaşam kalitesi %95 oranında artar. Fazla kilolara bağlı olan ölüm oranları ise %40’a varan azalma görülür. Kişide görülen şeker hastalığı, karaciğer yağlanması, hipertansiyon, eklem hastalıkları, polikistik over sendromu, kolesterol, astım, kalp ve damar hastalıkları, migren, depresyon, uyku apnesi, horlama ve gut hastalığı gibi birçok hastalık kendiliğinden düzelecektir.

Obezite Tedavisi
Uzmanlar obezite hastalarının öncelikle diyet ve egzersiz yaparak kilo vermeleri sağlanır. İştahın kesilmesine yönelik olan bu tedavi sürecinde hasta oldukça sabırlı ve azimli olmalıdır. Diyeti yarıda bırakmamaları oldukça zor olacağından bu tedavi sürecinde psikolojik destek almaları işlerini daha da kolaylaştıracaktır. Tüm çabalarına rağmen kilo veremeyen hastalara ya da daha hızlı kilo vermek isteyen hastalara uygun görüldüğünde mide küçültme ameliyatı yapılmaktadır. Bu ameliyat sonrasında kişi daha az yemek yemeye başlayacağından daha hızlı bir şekilde kilo verecektir. Mide küçültme ameliyatları gastrik bypass, mide kelepçesi ve tüp mide ameliyatı olmak üzere 3 farklı şekilde yapılır.

Obezite Cerrahisi Ne zaman ve Nasıl Uygulanır?
Özellikle vücut kitle endeksinin çok üzerinde olan morbid obezite hastalarına uygulanan cerrahi yöntem öncesinde kişinin diyet ve egzersizle kilo vermesi sağlanır. Bu şekilde kilo veremeyen hastalara yapılan mide küçültme ameliyatları ile mide hacminin yarısının alınarak küçülmesi sağlanır. Kişi 4 gün içerisinde hastaneden taburcu olabilirken 2 hafta içerisinde günlük işlerini yapacak kadar iyileşir. Ameliyat sonrası hasta 1 yıl içerisinde kilolarının %50’sini vermeyi başaracaktır.

Yoruma kapalı.