Misk Otu Nedir? Faydaları Nelerdir?

Mükemmel kokusu ve ferahlatıcı etkisiyle bilinen baharat olarak etli yemeklerde kullanılan bir bitkidir. Zarif bir görünüme sahip olan misk otu farklı isimlerle anılmakta: ayvadana, bostan karanfil, filişkin, amber çiçeği. Toprak farkı gözetmeden her yörede kendiliğinden yetişen bitki sağlığa fayda sağladığı için sıklıkla tercih ediliyor. Özellikle yaprağının ve çiçeğinin kurutulup çay şeklinde tüketilmesiyle tüketiliyor. Güzel kokusuyla akıllarda kalmayı başaran bitkinin sağlığa faydaları neler gelin hep birlikte bakalım.

 

 Misk Otunun Faydaları

 

Aşırıya kaçılmadan tüketilmesi gereken yaralı bitkilerden biridir. Aşırı tüketildiği zaman istenilmeyen sonuçlar doğurmakta ve sağlığa zarar vermektedir.

Faydaları:

  • Hazmı kolaylaştırdığı için kullanımı artan bitki, sindirimi kolaylaştırmakta ve iştah açmaktadır.
  • Kadınların sancılı geçirdiği adet dönemlerinde en büyük yardımcı bitki olarak karşımıza çıkıyor. Adet sancılarını dindirip adeti düzene koyduğu için kadınlar tarafından düzenli şekilde kullanılması tavsiye edilen bitkidir.
  • Gaz problemi olanlar misk otu tüketerek bu sorundan bertaraf edebilir. Bağırsağa birçok faydası bulunduğu gibi gaz probleminin de önüne geçiyor .
  • Kaygı, stres gibi istenilmeyen durumların ortadan kalkmasına yardımcı oluyor. Uyku düzensizliği yaşayanlara rahat uyku vaat eden misk otu stresi ve kaygıyı ortadan kaldırıyor.
  • Balgam sökücü etkisinin yanı sıra öksürüğe de iyi gelir. Genellikle kış aylarında sıcak sıcak tüketilir ve tüketilmesi tavsiye edilir.
  • İçeriğinde birçok vitamin ve mineral barındırdığı için bünyeyi kuvvetlendirmekte ve bağışıklık kazanılmasına yardımcı olmaktadır.
  • Kramp gibi aniden oluşan ve insanı olabildiğince rahatsız eden durumların engellenmesi bakımından güçlü bir yapıya sahip misk otu.
  • İdrar sökücü etkisi bakımından idrar sorunu yaşayan kişilere yardımcı olmakta. Belli düzeyde tüketildiği zaman idrar sorunu ortadan kalkacaktır.
  • Egzama sorununu ortadan kaldırdığı gibi cilde parlak bir görünüm kazandırmakta ve cilde nemlilik kazandırmaktadır.
  • Safra kesesinin düzenli şekilde çalışmasına yardımcı olmakta ve hazmı kolaylaştırmaktadır.

 

 

Görüldüğü gibi birçok fayda sağlamakta. Ancak kimi zaman fayda sağlamak yerine zarar sağlayabilmekte.Zararlarına göz atalım.

 

Zararları

 

Birçok fayda sağladığı gibi zarar da sağlayabilmektedir. Bu çok yönlü bitkiyi tüketirken dikkat etmek gerekir.

  • Hamile kadınların misk otunu kullanması tavsiye edilmez. Yoğun bir ot olduğu için düşük nedeni olabilir.
  • Emziren bayanlar da uzak durmalıdır. Çünkü  sütü kesebilme özelliğiyle de bilinir. Ayrıca minik bebeğe misk otunun süt aracılığıyla geçeceğini bilmek gerekir. Bebeğe zarar verebilir.
  • Papatya, çuha gibi bitkilere alerjisi olan kişiler uzak durmalı ve bu otu tüketmekten kaçınmalıdır.
  • Havuç, kereviz gibi sebzelere alerjisi olan kişiler de  uzak durmalıdır. Kullanabilmek için ilk önce doktorunuza başvurmanız gerekir. Doktor tavsiyesinde ve belirtilen miktarda bu bitki gönül rahatlığıyla tüketilebilir.

 

Nasıl Tüketilir?

Genellikle çay şekilde demlenip tüketilmektedir. Kaynamış suya kuru misk otu eklenerek 10 dakika demlenmesi gerekir ve sıcak sıcak tüketilir. Çayın yanı sıra yemeklerde baharat olarak kullanılır misk otu. Özellikle kırmızı et ve balık türü yemeklerde baharat olarak kullanılır. Ancak aşırıya kaçmamak gerektiğinin altını çizmek gerekir. Aşırı tüketildiği zaman baş dönmesi yapabilir ve böbreğe zarar verebilir. Çay olarak en fazla iki fincan tüketilmeli. Baharat olarak kullanıldığında miktar biraz daha azaltılmalı. Bir çay kaşığını geçmeyecek şekilde yemeklere ilave edilmeli.

 

 Nerelerde Satılır? Fiyatı Ne Kadardır?

Her yörede yetişebilen bir bitki olduğu için dere kenarlarında ve sulak alanların çevresinde bulabilirsiniz. Ancak doğayla iç içe bir yerde bulunmuyorsanız aktardan veya doğal bitkiler satan marketlerden kurutulmuş misk otu satın alabilirsiniz. Yöreden yöreye fiyatı farklılık gösterebileceği gibi genel itibariyle 50 gram kurutulmuş misk otu 10 Tl ye satılmaktadır.

 

BAKINIZ: Bal Kabağının Faydaları

 

 

 

Yoruma kapalı.