Hamilelik Diyeti Listesi

Doğum sonrası fazla kilolarınız olmaması için hamilelik zamanında neler yapmanız gerektiğini sizlerle paylaşacağız. Kadınların hayatı boyunca yaptığı en çok şey diyet olabilir. Hayatlarındaki bir çok dönemde diyet ile zamanları geçmektedir. Ama şimdi burada kendiniz için değil bebeğiniz için yapacaksınız. Hamilelikte kiloyu korumak için neler yapmalısınız?

– Sabah kahvaltısı en önemli öğündür. Bebeğiniz gece boyunca acıktığından sabırsızlıkla sabah ki kahvaltıyı bekliyordur. Yumurta, peynir (az tuzlu), ceviz, pekmez yada bal, mevsim sebzeleri ve 1 – 2 dilim tam buğday bulundurmalısınız. Kahvaltıda hamileliğiniz bitene kadar çaya da ara vermelisiniz.

– Yaklaşık 2 – 3 saat aralıklarla beslenme düzeni bebeğinizde kan şekeri dengesini ve doğumdan sonra beslenme sıklığını planlamanız da önemli rol oynamaktadır.

– 1 günde 2 su bardağı yağsız süt içmeli, 2 su bardağı yağsız yoğurt yemeye özen göstermelisiniz. Bu şekilde günlük almanız gereken kalsiyumu da bu öğünlerden karşılamış olacaksınız.

– Ana saatlerinizi hep aynı saate getirmeye çalışın. Kahvaltı 09:00, Öğle yemeğini ise 12:00, Akşam yemeğini ise 19:00 şeklinde ayarlayabilirsiniz.

– Günlük olarak kendinize 4 ara öğün belirlemelisiniz. Öğünleri saat aralıkları uyumlu olacak şekilde ayarlayın. İlk ara öğününü mevsim meyvesi ve süt, ikinci arayı kuru yemiş ve kuru meyve ile üçüncü arayı mevsim sebzesi, en son olarak da probiyotik yoğurt, meyve ve yulaf olarak tercih edebilirsiniz.

– Öğle yemeklerinizde proteinin mutlaka almalısınız. Haftada 2 gün balık, 2 gün tavuk ve 3 gün kırmızı et şeklinde tüketmeniz hem sizin hemde bebeğiniz için daha sağlıklı olacaktır. Yanında da mutlaka mevsim sebzeleri ile salata tercih etmelisiniz.

– Akşam yemeğinde tercihinizi çorba, yanında etli sebze yemekleri ve kuru baklagil yemekleri bulgur pilavı veya esmer pirinç tercih edebilirsiniz.

Hamilelikte 9 – 12 kg arası kilo almanız gayet normal bir durumda. Bu oran 15’e çıkarsa da endişelenmemeniz gerekiyor. Hamilelikte dengeli beslenmek, düzenli hareket etmek, çok ağır işler yapmadan fiziksel faaliyetlerinizin sürdürülmesi beden olarak da kendinizi iyi hissettirecektir. Bu şekilde yaptığınız zaman bebeğinizin de gelişimi sağlıklı olacaktır. Bu sözü daha önce duymuşsunuzdur ” Sen iki can taşıyorsun, Çok yemelisin! ” bu gibi söylenenlere kulak asmayın. Bebeğin gelişiminde bebek tüm enerjisini sizden alacağından çok yiyerek değil sağlıklı beslenerek yardımcı olursunuz. Bebeğinizin beslenme ihtiyacı çoğu zamana göre değişecektir. Karbonhidrat grubundaki besinleri aşırı olmamak şartıyla yemelisiniz. Makarna, ekmek, pilav bunlar karbonhidrat bakımından zengin besinlerdir. A, D ve C vitaminleri içeren besinleri mutlaka vücudunuza almalısınız. Hamilelikte kilo alımını sınırlandırmamalısınız. Çünkü sonuçları düşünemeyeceğinizden daha ağır olabilir. Düşük yapabilir veya bebeğinizin zayıf doğmasına neden olabilirsiniz. 2,8 kg’dan düşük doğan bebekler hastalıklara karşı da dirençleri düşük olarak doğmaktadır. Unutmadan söyleyelim ki alkolden ve sigaradan da uzak durmalısınız.

Hamilelik İçin Örnek Diyet Listesi

Sabah
Tam buğday ekmeği ( 1 dilim )
Süt ( 1 bardak )
Haşlanmış yumurta ( 1 adet )
Beyaz peynir ( 1 dilim )
Domates ( 1 adet )
Salatalık ( 1 adet )

Ara Öğün
Tam buğday ekmeği ( 1 dilim )
Meyve ( 1 adet )
Ayran ( 1 bardak )

Öğle
Tam buğday ekmeği ( 1 dilim )
Barbunya yemeği ( 7 yemek kaşığı )
Bulgur pilavı ( 5 yemek kaşığı )
Ayran ( 1 bardak )
Salata ( 1 kase )
Meyve ( 1 adet )

Ara Öğün
Tam buğday ekmeği ( 1 dilim )
Peynir ( 1 dilim )
Domates ( 1 adet )
Meyve ( 1 adet )

Akşam
Tam buğday ekmeği ( 1 dilim )
Balık ( 1 porsiyon )
Sebze yemeği ( 7 yemek kaşığı )
Ayran ( 1 bardak )
Domates ( 1 adet )

Not: Hamilelik diyeti için örnek liste verilmiştir. Hamileyim ve zayıflamak istiyorum diyorsanız kendinize uygun hamilelik diyeti için uzmana başvurunuz.

Yoruma kapalı.