BEBEKLERDE KATI GIDAYA BAŞLAMA

BEBEKLERDE KATI BESLENMEYE BAŞLANGIÇ

Bebekler doğduğu günden itibaren beslenmeye ihtiyaç duyarlar. Bu beslenme süreci ilk zamanlarda sadece anne sütü ile karşılanır. Anne sütü gelmezse ya da bebek anne sütünü emmeyi kabul etmezse mamalara ihtiyaç duyulur ve bir şekilde beslenme düzeni oluşmuş olur.

Bebeklere yaklaşık 6-7 ay dolmadan dışarıdan ekstra bir gıda verilmemelidir. Fiziksel olarak ilk 6 ay anne sütüne ihtiyaç duyarlar. Sonraki süreçte ise öncelikle sıvı gıdalarla beslenmeye başlanılır. Sıvı gıdalar ve anne sütüyle birlikte beslenmeye alışan çocuklara ise ek gıdalar sınıfında olan katı yiyecekleri yemeye alıştırılır.

Bebeklere yaklaşık 6-7 ay dolmadan dışarıdan ekstra bir gıda verilmemelidir. Fiziksel olarak ilk 6 ay anne sütüne ihtiyaç duyarlar.

LİFLİ GIDALAR ÖNEMLİ

Bebeğin ek gıdalara kolayca alışabilmesi için seveceği şeyler yedirilerek başlanmalıdır. Meyve püreleri, çorbalar gibi. Fakat belirli bir süre geçtikten sonra bebeğin çiğneme yetisinin gelişmesi için ona katı yiyecekler vermeye başlamalısınız. Katı yiyecekler ise seçilirken çok dikkatli olunmalıdır. Çocuğun hazmedebileceği şeylerle başlanmalıdır. Buna en güzel örnek al kabağıdır. Hem protein ve lif bakımından oldukça zengin ve kolay hazmedilebilir bir besindir. Hem de yumuşak bir katıdır ve bebeğin çiğnemesini kolaylaştırır.

ALERJİK BÜNYELERE DİKKAT

Faydalı grupta yer alan diğer bir besin haşlanmış kabak olabilir. Yumuşak bir besindir fakat bazı bebeklerde alerji yapabilir. Bu tarz durumlarda bebekte 2-3 saat içerisinde belirti vermeye başlar. Sadece kabak değil birçok besine karşı alerjisi olabilir. Alerji durumunu çocuk gıdayı aldıktan 1-2 saat sonra verdiği belirtilerden anlayabilirsiniz.

Bebeği katı besinler konusunda zorlamamalı yavaş yavaş vermeli sevdiyse vermeye devam etmelisiniz.

DİŞLER ÇIKMADAN SERT GIDA YOK

Bebeği katı besinler konusunda zorlamamalı yavaş yavaş vermeli sevdiyse vermeye devam etmelisiniz. Hazmedebileceği ve kolaylıkla çiğneyebileceği gıdalar vererek katı beslenmeye yavaş yavaş alıştırabilirsiniz. Dişleri çıkmadan kesinlikle sert besinler vermemelisiniz. Onun yerine sert gıdaları ilk dönemlerde püre haline getirerek sonraki dönemlerde haşlayarak dişleri çıktığında ise sert halini verebilirsiniz.

Yoruma kapalı.