Adaçayı Zayıflatır Mı?

Geçmiş uygarlıklardan beri şifalı bir iksir olarak kabul edilen ve çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan adaçayı günümüzde çoğu kişi tarafından zayıflatıcı etkisi ile kullanılır. Yağ yakma ve toksinleri atma gibi faydaları olan bu bitki diğer hastalıkların tedavisinde de kullanılır. Pembe ve beyaz çiçekleri olan adaçayı oval yeşil yapraklı çalı görünümünde bir bitkidir.

Losyon, krem ve şampuan gibi kozmetik ürünlerin yapımında kullanılan adaçayı Akdeniz mutfağında yemeklerde baharat olarak da kullanılır. En bilindik şekliyle çay olarak içilir. İçerdiği A ve C vitaminleri ile bağışıklığınızı güçlendirir, iltihap ve bakterileri yok eder. Boğaz enfeksiyonlarını gideren adaçayı güçlü bir antiseptiktir. Grip, soğuk algınlığı ve ses kısıklığına iyi gelir. Yüksek ateşi düşürür, adet sancılarını hafifletir ve yaraları geçirici özelliğe sahiptir. Tüm bu faydalarının yanı sıra zayıflama konusunda sizlere oldukça yardımcı olan adaçayını diyet yaparken mutlaka içmelisiniz.

Adaçayının Zayıflamaya Etkisi
– Alınan kalorilerin yakılarak enerjiye dönüşmesini sağlar.
– Vücuttaki yağları parçalar ve yeniden yağlanmayı önler.
– Şişliklere neden olan ödemin oluşmasını engeller. Vücutta var olan ödemin atılmasına yardımcı olur.
– İdrar söktürür. Ter ile vücuttan toksinleri atar.
– Sabahları aç karnına bir fincan adaçayı içildiğinde metabolizmanızı canlandırır.
– Kan şekerini dengeler ve tatlı yeme ihtiyacınızı bastırır.
– Sizi uzun süre tok tutarak daha az kalori almanıza yardımcı olur.
– Enerji düşüklüğü yaşayanlar ara öğünlerde adaçayı içerek halsizliği önleyebilir.
– Spor yaparken kaybedilen mineral ve vitaminlerin geri alınmasına yardımcı olur.
– Düzenli olarak tüketildiğinde kan dolaşımını düzenler ve kanı temizlediğin hücrelerin yenilenmesini sağlar.
– Karın, kalça ve bacak bölgesindeki yağları eritir. Bölgesel yağlanmayı önler.
– Sindirim sistemini düzenler, mide ve bağırsak gazlarını önler, kabızlığa iyi gelir.

Adaçayı Nasıl Hazırlanır?
Bir su bardağı sıcak suyun içerisine bir tatlı kaşığı adaçayı atın. 3 dakika demlendikten sonra süzerek içebilirsiniz. Evinizde saksıda bile kolaylıkla yetiştirebileceğiniz adaçayını hem yapraklarından hem de çiçeklerinden yapabilirsiniz. Aktardan da alabileceğiniz adaçayını içerken içine şeker koymadan tüketmelisiniz. Tadı buruk ve acımsı olan adaçayına tat vermek için bir çay kaşığı bal ekleyebilirsiniz. İçine limon sıkabilir ya da çubuk tarçın koyarak faydasını arttırabilirsiniz.

Adaçayı kışın vücut ısısını arttırır. Yazın ise hazırladığınız adaçayını buzdolabında saklayabilir ve soğuk çay olarak içebilirsiniz. Günde 2 fincandan fazla içilmemesi önerilir. Sabahları aç karnına ya da öğün aralarında tüketilebilir. Gece yatmadan önce içilmesi uykunuzu kaçırabilir. Düzenli içildiğinde kilo vermenizi kolaylaştıracaktır.

Adaçayını Kimler Kullanmamalı?
İçerdiği yüksek oranda tüjon maddesi nedeniyle ateşi yükseltebileceğinden yüksek ateşi olan kişilere içirilmemelidir. Ayrıca hamile bayanlarda düşüğe neden olurken emziren annelerin de sütünü azaltabileceğinden kullanılmamalıdır. Nörovejtatif sorunu olan ve böbrek yetmezliği ile kalp çarpıntısı olan kişiler kullanmadan önce doktora danışmalıdır.

Yoruma kapalı.